VIRTUELE ELEKTRICITEITSCENTRALE

Roel Van Espen medewerker Trends

REstore ontwikkelde via een softwareplatform een virtuele elektriciteitscentrale. Die moet een alternatief zijn voor duurdere piekcentrales.

REstore groepeert grote industriële spelers, zoals ArcelorMittal, Total en Sappi. Zij zijn bereid het verbruik van hun energieverslindende machines tijdelijk te verminderen, tegen een vergoeding en zonder dat het een impact heeft op hun productie. Daarvoor werd het softwareplatform Flexpond ontwikkeld.

“Elektriciteit kan niet worden opgeslagen. Er moet dus altijd een evenwicht tussen verbruik en productie op het net zijn”, legt CEO Pieter-Jan Mermans uit. “Is dat niet het geval, dan moet de hoogspanningsnetbeheerder ingrijpen. Onze Flexpond-software coördineert dat proces automatisch voor honderden verbruikers tegelijkertijd.”

Flexpond bundelt de installaties van meerdere industriële spelers tot één virtuele elektriciteitscentrale. “Ons platform is de brug tussen de netbeheerder en de individuele spelers”, duidt Jan-Willem Rombouts, co-CEO van REstore. Met de technologie kan het stroomverbruik binnen anderhalve minuut vanaf afstand automatisch worden bijgestuurd. Daarmee is de reactietijd korter dan via klassieke centrales, terwijl de betrouwbaarheid dezelfde blijft.

Overal hetzelfde probleem

REstore noemt zich de Europese Uber of Airbnb van de energiemarkt. “We verzamelen flexibel vermogen van verschillende bedrijven. Dat bundelen we tot een virtuele centrale van 450 megawatt”, zegt Mermans. “Die virtuele krachtcentrale heeft een veel lagere kostenstructuur dan een piekcentrale (een extra centrale die opstart als de vraag naar elektriciteit piekt, nvdr). Bovendien stoot ze minder CO2 uit. Samen met de industriële verbruikers verkleinen we zo de ecologische voetafdruk.”

REstore is actief in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Elia, EDF Luminus en de Britse hoogspanningsnetbeheerder National Grid zijn vaste klanten. Het zakenmodel wordt nu volop uitgerold in andere Europese markten. “Overal heerst hetzelfde probleem: tekorten aan piekcapaciteit en onevenwichtigheden ten gevolge van hernieuwbare energiebronnen.”

Vorig jaar zag REstore zijn omzet stijgen tot 3,5 miljoen euro, goed voor een verzevenvoudiging tegenover 2013. Toch blijft het bedrijfsresultaat voorlopig negatief. “We investeren dan ook zeer zwaar in de ontwikkeling en de commercialisering van onze technologie”, verklaart Rombouts de verliescijfers. “Eind april 2015 werd nog eens 7 miljoen euro opgehaald bij de aandeelhouders. Het bedrag aan investeringen in REstore klimt daarmee naar 11 miljoen euro.

ROEL VAN ESPEN

“Samen met de industriële verbruikers verkleinen we de ecologische voetafdruk”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content