‘Video komt overal en in alle vormen’

Roel Van Espen medewerker Trends

De markt van videocommunicatie is niet nieuw, maar Talk & Vision stelt belangrijke evoluties vast. Visuele toepassingen zullen niet langer beperkt blijven tot de traditionele vergaderruimte. In ieder geval betekent het minder verplaatsingen en dus minder CO2-uitstoot.

De internationalisering van het bedrijfsleven neemt almaar toe, en het belang van videocommunicatie wordt steeds groter. Duurzaamheid is een veelgehoord motief voor het gebruik van videotoepassingen, maar een efficiëntere communicatie is al even belangrijk. Het Nederlandse Talk & Vision – dochter van KPN – is sinds 1998 actief in deze markt. Volgens Martijn Blokland, sales director en mede-eige-naar, kan elk type onderneming voordeel halen uit videocommunicatie. “Het ene bedrijf beoogt er de interne samenwerking mee te verbeteren”, zegt hij. “Terwijl de andere onderneming wil besparen op reistijden en -kosten. Hoe groter het bedrijf, hoe groter het rendement. De besparing is doorgaans evenredig met het aantal medewerkers dat reist en met de kennis die overgedragen moet worden.”

Talk & Vision is actief in verschillende landen. Het bedrijf is uitgegroeid tot een topdriespeler in de Europese markt voor visuele communicatie. De Belgische vestiging bevindt zich in Heverlee. Naast het hoofdkantoor in het Nederlandse Linschoten zijn er nog filialen in Duitsland en Engeland. In totaal werken zestig mensen bij Talk & Vision.

Trendverschuivingen

Videocommunicatie is uiteraard niet nieuw, maar Blokland stelt wel enkele belangrijke trendverschuivingen vast. “In het verleden werd visuele communicatie voornamelijk aangewend als tool om de kosten te beperken”, zegt hij. “Vandaag kijken bedrijven eerder naar de mogelijke opbrengsten en zien ze videotoepassingen veeleer als een revenue generator. Aan die kant zijn de mogelijkheden dan ook heel wat groter, want inkomsten zijn – in tegenstelling tot kosten – in principe onbeperkt.”

Talk & Vision ziet video ook als the new voice. “Deze communicatievorm zal niet langer beperkt blijven tot de traditionele vergaderruimte, maar zal overal en in verschillende vormen aanwezig zijn”, zegt Blokland. Ter illustratie: het IT-bedrijf Cisco kocht vorig jaar Tandberg, een Scandinavische aanbieder van videotoepassingen. Door die overname ontstond een uitgebreider en gecombineerd productaanbod dat focust op visueel samenwerken en communiceren. Sindsdien worden alle spraaktoestellen van Cisco ook uitgerust met videomogelijkheden.

Uitbesteding

Nog een belangrijke verschuiving is het toenemende belang van de managed video services. Daarbij wordt alles uitbesteed aan een bedrijf als Talk & Vision. ‘Onze klanten kunnen zowel de aanschaf, de operationele ondersteuning als het beheer van al hun videocommunicatie door ons laten uitvoeren”, zegt Blokland. “Ze loggen in op een webportaal dat op hun voorkeuren ingesteld is. Vervolgens zorgen wij voor de connectie en de beveiliging van de sessie. Bovendien voeren we regelmatig kwaliteitstesten uit. En als er tijdens een sessie toch iets fout gaat, grijpen we meteen in. Op die manier kunnen we op elk moment kwaliteitsvolle videocommunicatie aanbieden.”

“De markt van managed video services zit in de lift: we stellen een groei van meer dan 50 procent per jaar vast. En waren multinationals oorspronkelijk de early adopters , dan merken we nu dat kmo’s sterk vertegenwoordigd zijn. Te begrijpen, want in kleinere bedrijven is er vaak niemand die zich hierover moet ontfermen en de nodige kennis heeft.”

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content