Verzekerd tegen ongevallen

Roel Van Espen medewerker Trends

De papieren effecten zijn verdwenen. Beleggers moeten voortaan over een effectenrekening beschikken. Wat is het nut van de verzekering die daarvoor wordt aangeboden?

Door de afschaffing van de papieren effecten moeten kasbons, obligaties, aandelen en fondsen op een effectenrekening worden geplaatst. Van anonimiteit is dus geen sprake meer, maar het nieuwe systeem heeft vooral veel voordelen. Een order geeft u gewoon door via de telefoon of het internet, en de operatie kan in principe onmiddellijk worden uitgevoerd. Er komt geen fysieke transactie meer aan te pas. U kunt uw effecten niet meer verliezen, en een kluis om de effecten in te bewaren, hebt u ook al niet meer nodig.

Bovendien verlost een effectenrekening u van allerlei administratieve beslommeringen. U wordt automatisch verwittigd van nakende eindvervaldagen, zodat u tijdig op zoek kunt gaan naar een geschikte nieuwe belegging. Via pc-banking kunt u altijd de waarde van uw portefeuille raadplegen.

Verzekerd tegen ongevallen

Een effectenrekening is een veilige plaats voor uw beleggingen. Toch bieden de banken een verzekering aan voor zulke rekeningen. De effectenrekeningverzekering is eigenlijk een ongevallenverzekering. Er wordt alleen een vergoeding uitbetaald bij een overlijden ten gevolge van een ‘ongeval’. Zo staan uw nabestaanden niet in de kou als u onverwachts door een ongeval zou overlijden. In dat geval ontvangen de begunstigden — bijvoorbeeld uw partner of uw kinderen — snel een percentage van de verzekerde waarde. Ze hoeven dus niet te wachten op de vrijgave van de effecten, waardoor ze de successierechten tijdig kunnen betalen.

Elke verzekeraar geeft zijn eigen interpretatie aan het begrip ‘ongeval’, maar veel ruimte voor discussie is er meestal niet. Het moet gaan om een plots voorval, dat plaatsvindt buiten de wil van de verzekerde. Een val of een verkeersongeval vallen binnen die definitie, maar zelfmoord of een overlijden dat het gevolg is van dronkenschap, is doorgaans uitgesloten. Ook ziekte valt er niet onder.

Aanzienlijke verschillen

De meeste banken betalen bij een ongeval 30 à 35 procent van de waarde van de effectenrekening uit. BNP Paribas Fortis past als enige een degressieve verlaging van dat percentage toe vanaf 70 jaar. Elke bank voorziet in een minimum- en maximumuitkering, en die verschillen aanzienlijk (zie tabel). Goed om te weten is dat KBC ook een uitkering voorziet bij een blijvende invaliditeit vanaf 67 procent door een ongeval.

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content