Brasserie Les Brigittines is een vaste waarde in Brussel. Klanten van de Europese Commissie, advocaten en magistraten, diplomaten en notabelen zijn er kind aan huis. Men komt er voor de belle-epoque-inrichting, voor de bediening op niveau en vooral voor de onvergankelijke smaakbommen uit de terroirkeuken. De eigenaar en chef-kok, Dirk Myny, opende het restaurant 26 jaar geleden, na een eersteklas opleiding bij vroegere grootmeesters als Eddie Van Maele, Guy Van Cauteren en wijlen Michels Beyls.

Dirk Myny kiest eersteklas ingrediënten en vermeldt uit respect de leveranciers op de drietalige kaart. Hij beschouwt het als een uitdaging vergeten producten en bereidingen weer onder de aandacht te brengen. Hij maakte furore met evergreens, zoals terrine van varkenssnuit met wulken, toast met champignons en geklaarde boter, hoevekip in riesling, kabeljauw onder korst van broodkruim met mosterdsaus, gesmoorde kalfsschenkel met witloof, kalfshersenen op grootmoeders wijze met azijn en peterselie, enzovoort.

Myny's bereidingen worden op een passende manier gepaard aan een gevarieerd aanbod aan redelijk geprijsde karakterwijnen, hoofdzakelijk van Franse origine. De informatieve drankenkaart vermeldt, naast een verzameling rieslingwijnen, een uitgebreid aanbod aan grote wijnen, die per fles of per glas worden geschonken. Daarnaast is er een aanbod aan bieren van ambachtelijke Belgische brouwerijen, zoals Brasserie de la Senne en de microbrouwerij Moeder Lambic. Geuze schenkt men in Les Brigittines in een degustatieglas en indien nodig decanteert men de bieren.

Wij genoten van 'geschrokken buikspek', dat op een originele manier werd gekoppeld aan tartaar van tonijn (19,75 euro), en degusteerden de zennepot, bereid naar een gepatenteerd recept van in geuze gestoofde zuurkool met droge, Brusselse worst, bloedpens en wulken (16,75 euro). We smulden voorts van in kriek gebraiseerde rundwang met radijs en een eetlepel zure room (28,75 euro) en sloten af met een verrassend nagerecht van in suikersiroop met sinaasappel en koriander gekonfijte aubergine, opgediend met sinaasappelsorbet (12 euro). Dat alles was vergezeld van aangepaste bieren, een geslaagde combinatie.

Les Brigittines

Kapellemarkt 5

1000 Brussel

Tel. 02/512.68.91

www.lesbrigittines.com

Zaterdagmiddag en zondag gesloten

Marktmenu 55 euro

Kader: replica belle epoque

Onthaal en bediening: professioneel

Keuken: evergreens uit de Brusselse keuken