VAN EEN LEIEN DAKJE

Snelle reacties en gestructureerde berekeningsmethodes. Aan die noden beantwoordt Dakco uit Vichte, specialist in dakconstructies.

Drie maanden lang wekelijks adverteren. Om uiteindelijk één werknemer te vinden. Neen, timmerlui voor dakconstructies zijn dun gezaaid. Toch kan de nv Dakco uit Vichte na één jaar uitpakken met tien werknemers-timmerlui. “Door die vele werknemers kunnen we snel mensen inschakelen op diverse werven. De wachttijd bij ons bedraagt nul. Vanwege die reactiesnelheid komen hoofdaannemers, die jaren werkten met dakconstructeurs, nu naar ons toe,” vertelt Tom Devos, die de algemene leiding heeft over Dakco.

In juni 1997 werd de specialist in dakconstructies opgericht. Het is een 100%-dochter van de Groep Damman, een aannemersbedrijf uit Anzegem dat in 1997 850 miljoen omzet haalde. Bij Dakco loopt het zo’n vaart niet, maar het bedrijf wil dit jaar toch op 40 miljoen afklokken. Het moederbedrijf zorgde voor de noodzakelijke zware investeringen in softwarematige randapparatuur. Via CAD-systemen worden vooraf de dakconstructies nauwgezet berekend. “In onze sector is er nood aan gestructureerde berekeningsmethodes,” analyseert Tom Devos. “De sector wordt beheerst door kleine familiebedrijfjes, die enkel werken op basis van ervaring. De betonconstructies van gebouwen zijn vooraf steeds goed uitgewerkt. Met daken is dat minder het geval. Wij berekenen vooraf de volledige bouw.”

Te meer daar Dakco op de complexere taken binnen de dakconstructie mikt: de niet-platte en gebogen daken met nieuwe materialen als bedekking, zoals zink of koper. “Het dak bepaalt steeds meer de vorm en het uitzicht van een gebouw.” Dakco werkt vooral op grotere projecten: bedrijfsgebouwen met hellende daken, appartementen, en grote woningen. Het bedrijf verzorgt enkel de dragende constructie, niet de dakdichting. Buiten- en binnenschrijnwerk komen er evenmin aan te pas. “We werken met maximaal zes mensen op één dak. We vinden het juiste evenwicht tussen efficiënt werken en het inschakelen van een groot aantal werknemers.”

Het aantal opdrachten per maand schommelt van drie tot vijftien. Bij de start werd bijna uitsluitend in onderaanneming voor het moederbedrijf gewerkt. Vandaag bedraagt het aandeel van de Groep Damman in de omzet nog nauwelijks 10%. “Damman hoeft niet met ons te werken. Wij zijn overigens de goedkoopste niet. Het is interessanter dat wij binnen de groep ander werk zoeken. Op die manier kan Damman elders een lagere prijs bedingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content