USB-STICK: AL UW FAVORIETE PROGRAMMA’S ALTIJD BIJ DE HAND

Roel Van Espen medewerker Trends

USB-sticks hebben de oude vertrouwde diskette zo goed als overbodig gemaakt. Met een USB-stick neemt u niet alleen uw gegevens, maar ook uw vertrouwde software overal mee op pad.

The next generation storage device’: zo wordt de USB-stick wel eens genoemd. Terecht, want het is een compact, licht en mobiel opslagmedium. De diskette – goed voor amper 1,44 MB – heeft definitief de duimen gelegd voor de opslagcapaciteiten van doorgaans 64 MB tot zelfs enkele gigabytes. Op een populair 128 MB-type kunt u dus maar liefst negentig diskettes kwijt. Vooral handig is dat u zo’n staafje op elke computer kunt gebruiken – zonder dat u daar doorgaans een driver voor moet installeren. Dat maakt het extra makkelijk om bijvoorbeeld een back-up van bepaalde bestanden te nemen.

Doe alsof u thuis bent

Maar écht nuttig wordt een USB-stick pas als u er uw hele ‘systeem’ op kunt bewaren. Want dan kunt u op eender welke computer werken met uw vertrouwde programma’s. En met uw eigen instellingen. U kunt dus uw e-mailpakket mee op stap nemen, inclusief uw contacten. Of uw internetbrowser, inclusief uw favoriete websites. Helaas is niet zomaar elk softwarepakket overzetbaar op een geheugenstaafje. Het kan namelijk alleen met zogenaamde portable applicaties: programma’s die geen installatie vereisen, en dus rechtstreeks van op de stick kunnen worden opgestart.

Als u gewend bent om met Microsoft Outlook of Outlook Express te mailen, dan moeten we u onmiddellijk ontgoochelen. Outlook is immers te groot voor de meeste USB-staafjes, en Outlook Express maakt deel uit van Windows. Die verwevenheid maakt dat het programma niet zomaar kan worden gekopieerd. Gelukkig is er Portable Thunderbird, de draagbare versie van het populaire Mozilla Thunderbird. U kunt dit e-mailpakket zodanig instellen dat de gelezen berichten op de mailserver moeten bewaard blijven. Zo kunt u later – terug thuis of op kantoor – toch nog alle mailtjes binnenhalen met uw vertrouwde Outlook (Express). Ook Internet Explorer – een ander product uit de Microsoftstal – is evenmin geschikt voor het USB-staafje. Het draagbare alternatief is Portable Firefox, een aangepaste versie van Mozilla Firefox. Zowel Portable Thunderbird als Portable Firefox is gratis. Bovendien zult u snel merken dat die programma’s erg handig in gebruik zijn, en een aantal voordelen bieden tegenover de Microsoftproducten. Wie weet, stapt u zelfs definitief over naar het Mozillakamp.

Alles kan

Ook wat betreft tekstverwerking en spreadsheets zit u voor draagbare toepassingen niet goed bij Microsoft. Beter is de portable versie van OpenOffice. org, het gratis officepakket met onder andere een tekstverwerker, een rekenblad en presentatiesoftware. Te vergelijken dus met het u welbekende Word, Excel en PowerPoint. Dat alles plaatst u zonder problemen op een USB-stick, en gebruikt u dus op eender welke computer. Ook een aanrader is de gratis Foxit Reader: hiermee kunt u pdf-bestanden lezen, zelfs als er op de ‘gastcomputer’ geen Adobe Reader geïnstalleerd is.

Eveneens handig is PStart: een klein menuprogramma waarmee u gemakkelijk alle andere programma’s op uw geheugenstaafje kunt opstarten. Het icoontje nestelt zich in de system tray van uw pc (de plek waar u ook het klokje aantreft). Ook erg leuk is de VLC Media Player, voor het afspelen van muziek en filmpjes. En nu we toch bij mediatoestanden zijn aanbeland: al deze portable applicaties kunnen ook op de harde schijf van uw iPod of van een andere mp3-speler gebruikt worden. Het hoeft dus niet noodzakelijk een pure USB-stick te zijn.

En bent u op zoek naar nog meer draagbare programma’s? Kijk dan eens op PortableApps. com (http://portableapps.com), Portable Freeware (http://www.portablefreeware.com) en Combobulate Portable USB Programs (http://www.combobulate.com/node/13).

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content