Uit de naad gewerkt

David Desmet Farmaceutisch communicatie- en PR-adviseur

Het jasje van Trends Gazellen Ambassadeur zit JBC/Bartan als gegoten. Al voor de tweede keer trekt de kledingketen het met plezier aan.

“We hebben relatief weinig last van de conjunctuurinzinking. Maar begrijp me niet verkeerd, een goed economisch klimaat is voor iedereen beter.” Bart Claes, gedelegeerd bestuurder van de kledingketen JBC, tekent samen met zijn zus Ann – die verantwoordelijk is voor de inkoop van de kindercollectie – voor de tweede generatie Claes. Stichter Jean Baptiste Claes houdt zich vooral bezig met de inkoop van de dames- en herencollectie.

Vorig jaar opende JBC vier nieuwe vestigingen in ons land, nam twee Luxemburgse vestigingen uit de Superconfex-keten over en opende in Wijnegem een Girls Fashion-shop. Tot voor kort waren shoppingcentra onontgonnen terrein voor JBC, maar Bart Claes begint er warm voor te lopen. “Zonder onze strategie van ‘baanwinkels’ af te zweren onderzoeken we ook de mogelijkheden van de kleinere shoppingcentra. Want een winkelcentrum biedt het comfort van de periferie, zoals voldoende parkeerruimte, maar ook de ambiance van een stad.” De consument wil zich minder ver verplaatsen, stelt Claes vast. Vandaar dat JBC opschuift naar de consument, maar exorbitante huurprijzen neertellen weigert het bedrijf nog steeds.

Wat zijn de plannen van JBC voor volgend jaar? Claes: “Gewoon goed blijven doen. Vorig jaar zijn we met 6,5% gegroeid, we gaan proberen dat te herhalen. Als we de markt met 2% kunnen kloppen, ben ik al heel tevreden.” Toch merkt hij op dat die markt steeds competitiever wordt. Alles moet nog sneller, nog goedkoper. Er zijn bovendien enkele onzekere factoren. “Ik ben geen expert, maar ik denk dat de situatie in Irak en de aankomende verkiezingen hun effect niet zullen missen.”

Met een omzet van ruim 110 miljoen euro tekent de keten uit Houthalen voor de derde plaats in België. De kloof met de toptwee is echter niet te overbruggen, vindt Claes. Extern kapitaal heeft de familie niet nodig. “Maar niet omdat we behoudsgezind zijn. Met drie externe en twee interne niet-familiale bestuurders in onze raad van bestuur is de familie al in de minderheid.”

Lieven Desmet [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content