tips van Legg Mason

> Cisco Systems (ISIN-code: US17275R1023)

Cisco is duidelijk ondergewaardeerd: het noteert met een koers-winstverhouding van 15, net als de markt, maar de vooruitgeschoven jaarlijkse groei van de verkopen komt voor de volgende drie jaar uit op 12 tot 17 %, wat beter is dan de markt. Het rendement van de free cashflow bedraagt 5 %. Een nieuw activiteitensegement van de groep, het ‘intelligente’ beheer van het elektriciteitsnetwerk, zou wel eens groot kunnen worden. Het systeem impliceert communicatie in beide richtingen (en niet in één richting – van producent naar consument) via nieuwe technologieën, en een efficiënter energiegebruik (waarbij er automatisch minder geproduceerd wordt op uren waarop de vraag lager is, bijvoorbeeld). Cisco maakte net bekend dat het minstens evenveel cash in die activiteit zal investeren als het uitgegeven heeft aan informatica, wat enorm veel is. Het bedrijf onthulde ook zijn router CR-3, die de transmissie van gegevens vlotter zou moeten laten verlopen. Met de router kan de volledige inhoud van de nationale bibliotheek in de VS in minder dan een seconde gedownload worden!

> PepsiCo (ISIN-code: US7134481081)

PepsiCo is een van de wereldleiders in de productie van niet-alcoholische dranken en gezouten snacks. Het noteert met een koers-winstverhouding van 15, gelijk aan die van de markt, maar met een hoger groeicijfer van 10 tot 12 % per jaar en een rendement van de free cashflow van 4,5 %. PepsiCo nam onlangs de bottelaar Pepsi Bottling over, wat het bedrijf zal toelaten zijn bestellingen efficiënter te beheren en actiever te zijn op het vlak van rechtstreekse promotie bij de verdelers. Bovendien heeft PepsiCo voor de gezouten snacks de methodes van Amazon.com bestudeerd. Dat laatste is een gigant in onlineverkoop die alles levert, soms zelfs binnen 24 uur. PepsiCo wil de distributiestrategie van Amazon.com overnemen. Gewoonlijk produceren fabrieken in anticipatie op een toekomstige vraag die ze alleen maar kunnen schatten en dat leidt altijd tot voorraadoverschotten, die moeten worden opgeslagen en daardoor duur zijn. Door de methode van Amazon toe te passen, hoopt PepsiCo het equivalent van een week voorraad per jaar te kunnen uitsparen. Op wereldschaal is dat enorm.

> Allergan (ISIN-code: US0184901025)

Allergan is een biotechnologiebedrijf dat voor de plastische chirurgie botox ontwikkeld heeft. Het noteert met een koers-winstverhouding van 17 en dat is licht hoger dan de markt, maar met een geschatte groei op jaarbasis van 20 % en een rendement van de free cashflow van 4,5 %. De gezondheidsautoriteiten hebben net het gebruik van botox voor de behandeling van spasticiteit – het trillen van armen of handen bij Parkinsonpatiënten, bijvoorbeeld – goedgekeurd. Die toepassing is logisch, want botox zorgt vooral voor een ontspanning van de spieren. Het poten-tieel is enorm, zeker in het licht van de vergrijzing. De kans zit er bovendien in dat de autoriteiten in de zomer ook goedkeuring geven voor het gebruik van botox bij de behandeling van chronische hoofdpijn, een wijdverspreid probleem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content