Tien keer feestelijk tafelen

Pieter van Doveren koos tien uitzonderlijke restaurants met passend decor voor een blijde eindejaarsviering aan een mooi gedekte tafel.

CLOS ST DENIS

IGrimmertingenstraat 24 3724 Kortessem tel. 012 23 60 96 www.closstdenis.com

Dit somptueuze fijnproeversrestaurant heeft zijn onderkomen in een landelijk gelegen zeventiende-eeuws kasteeltje. In de weelderig gedecoreerde kasteelkamers staan feestelijk gedekte kasteeltafels met zilveren kandelaars. Clos St Denis wordt bezocht door de happy few, onder wie heel wat gefortuneerde Duitsers en Nederlanders. Het familiebedrijf wordt gestuurd door Christian Denis, een verstandige chef-kok, die aan het fornuis voorzichtig te werk gaat: zijn bereidingen zijn evenwichtig en gebaseerd op eersteklas producten.

DE KARMELIET

ILangestraat 19 8000 Brugge tel. 050 33 82 59 www.dekarmeliet.be

Chef-kok Geert Van Hecke is de meest Vlaamse kok uit de top van ons land. Hij blijft trouw aan wat zijn leermeesters hem voordeden en herinnert zich de woorden van wijlen Alain Chapel maar al te goed: “Blijf je kookkennis uitdiepen om steeds dichter te komen bij de waarheid in het bord.” Van Hecke blijft geboeid door de smaken uit zijn jeugd. In zijn ultramoderne keuken benadert de kok inlandse producten, zoals schorseneren, meiknollen, een goede aardappel, een Noordzeemakreel of buikspek van het Berkshirevarken, met sensualiteit. Die eenvoudige producten combineert de meester met exclusieve ingrediënten.

THE SEA GRILL

IRadisson SAS Hotel Brussel Wolvengracht 47 1000 Brussel tel. 02 227 31 20

The Sea Grill is populair door het kosmopolitische karakter, de Nederlandstalige bediening én de fijne hedendaagse bereidingen uit de viskeuken van executive chef-kok Yves Mattagne. Hij geeft vis een extra dimensie door het zeebanket als vlees te behandelen. Hij speelt ook in op de nieuwe tendensen en weet bezoekers te verbazen met fijnkost als sushi, gecombineerd met eendenlever, gelakt met een mengeling van rode wijn, honing, kaneel, gember en steranijs of met carpaccio van rauwe langoustines, opgediend met een rinse crème en Karaburun-kaviaar.

AU GASTRONOME

IRue de Bouillon 2 6850 Paliseul tel. 061 53 30 64 www.augastronome.be

Au Gastronome ligt aan het station van Paliseul, op de lijn Dinant-Bertrix. Ooit was het hotel-restaurant een halte voor postkoetsen. Grootouders Libotte begonnen met een café, waar een halve eeuw geleden voor het eerst eten werd opgediend. Vader behaalde de eerste culinaire onderscheidingen. Zoon Michel en Annette Libotte maakten van de herberg een van de meest comfortabele culinaire haltes uit de Ardennen. Achter de deur wacht een opulent gedecoreerde eetzaal met wandtapijten, Lodewijk XVI-meubilair, schemerlampen, zware gordijnen en schilderijen met jachttaferelen. Bij deze weelderige omgeving past een rijke, traditionele feestkeuken.

HOF TER EYCKEN

IAalstersesteenweg 298 9400 Ninove tel. 054/33 70 81

Philippe Vanheule is eigenaar en chef-kok van het comfortabele eethuis Hof Ter Eycken. Het restaurant heeft zijn onderkomen in een oude stoeterij, waar lang geleden raspaarden voor het Belgische leger werden gefokt. Vanheule was lang de rechterhand van Pierre Wynants in de Brusselse Comme Chez Soi. Voor heel wat bereidingen gebruikt hij het oorspronkelijke recept van de grote Franse keukenmeester Escoffier. Wat echt goed is, blijft goed, zolang men eersteklas producten gebruikt.

DE PASTORIE

IPlaats 2 2460 Lichtaart tel. 014 55 77 86

Eigenaar en chef-kok Carl Wens is een oud-leerling van Ter Duinen in Koksijde. Hij deed keukenvaardigheid en tempo op bij Boyer in Reims en Troisgros in Roanne. Hij proefde van de Parijse realiteit in Le Pré Catelan om af te sluiten met twee jaar Comme Chez Soi in Brussel. Vastbesloten zelf door te stoten naar de top, vestigden Carl Wens en Loes van Beylen zich in een riante pastoorswoning, die ze omtoverden in een gezellig culinair lustoord. Carl Wens bereidt smakelijke en evenwichtige gerechten, die bij een breed publiek in de smaak vallen.

SAINT-CHRISTOPHE

IMinister Tacklaan 5 8500 Kortrijk tel. 056 20 03 37

Saint-Christophe is het restaurant van de Fransman Jacques Pélissier en zijn West-Vlaamse echtgenote Nicole Vancraeyveldt. Het paar begon in Wevelgem in een hoeve. Acht jaar geleden verhuisden ze potten en pannen naar het 136 jaar oude burgerpaleisje van een Engelse vlashandelaar, achter het Kortrijkse station. Jacques heeft de rijke streekgebonden keuken van Lyon ingewisseld voor hedendaagse bereidingen uit de internationale feestkeuken. Ook de bediening is op niveau.

DE SLAGMOLEN

IMolenweg 177 3660 Opglabbeek tel. 089 85 48 88 www.slagmolen.be

Chef-kok en eigenaar Bert Meewis voelt zich in zijn zestiende-eeuwse molen meer dan ooit in zijn element. Deze gedreven en onderlegde man kreeg een eersteklas opleiding in toprestaurants. In zijn restaurant kiest hij voor de puurheid van het product. Op de spijskaart treft men dan ook geen bellettrie, hij noemt de dingen gewoon bij hun naam: jonge duif met truffel, ravioli van kreeft met dragon. Goede herinneringen gaan naar terrine van ganzenlever met een gelei van druiven en een mondverfrissend slaatje of kasserol van zeetong met jonge prei.

LE CHÂTEAU DU MYLORD

IRue Saint-Mortier 35 7890 Ellezelles tel. 068 54 26 02 www.mylord.be

Le Château du Mylord behoort tot de top van de Belgische gastronomie en ligt discreet verborgen tussen het groen in een weinig bekende streek. Het chique gebouw werd opgetrokken in Elizabethaanse stijl en ligt te midden van een drie hectaren groot uitgestrekt park met eeuwenoude bomen, standbeelden en een stervormige rozentuin. Het geheel werd aangelegd door kolonel Gubbins of Kilfrusch, die Mylord werd genoemd. De adellijke woning werd in 1981 door Jean-Baptiste Thomaes gekocht en omgebouwd tot restaurant. Later stapten ook de twee andere broers in: chef-patissier Christophe en Vincent, die waakt over de bediening en het beheer van de gevulde wijnkelder (25.000 flessen). In de opulent gedecoreerde vertrekken wordt genoten van smakelijke gerechten, die zijn geënt op de klassieke Franse feestkeuken.

LA BERGERIE

IRue de Mosanville 100 5101 Lives-sur-Meuse tel. 081 58 06 13

La Bergerie is een van de laatste bastions van de klassieke Franse feestkeuken. Vader Nicolas Lefevere was amper veertien, toen hij in korte broek van Brugge naar Brussel trok. Hij wilde absoluut gaan werken in restaurant Le Carlton bij Julien Vermeersch. Het jongetje werd Beste Kok van België (1967) en later baas van een bloeiend traiteursbedrijf, dat werkte voor het Hof en het parlement. Met zijn zonen opende vader in 1987 La Bergerie, een luxerestaurant in een verbouwde schapenkwekerij op de heuvelkam naast de Maas. Zoon Guy Lefevere ontpopte zich als een gewaardeerde kok. Zijn aanpak in de keuken wordt gekenmerkt door een groot respect voor de traditionele technieken en een voorkeur voor streekproducten.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content