TERUG NAAR DE CAMPUS

Met de oprichting van Mechelen Campus speelt de vastgoedfirma Verelst in op de stijgende vraag naar industrieruimte. Het bestaande terrein Intercity Businesspark biedt geen plaats meer voor de aangroeiende stroom bedrijven.

De Verelst-groep is op vier terreinen actief: als aannemer, ontwikkelaar, investeerder en in de effectisering van vastgoed. Het Mechelse bedrijf, dat begon als stallenbouwer, werkte zich in de laatste twintig jaar op tot vastgoedspecialist met een geconsolideerde omzet van 7,5 miljard frank (zie Trends, 19 november 1998). Het bezit businessparken in Vilvoorde (13.500 vierkante meter), Mechelen (50.000 vierkante meter) en Haasrode (20.000 vierkante meter). De aanwezigheid in Mechelen is dus niet nieuw. Het Intercity Businesspark (totale waarde: 2,25 miljard frank) kwam zes jaar geleden tot stand. “Op de 50.000 vierkante meter werken zo’n 1250 mensen,” zegt Bart Verhaeghe, gedelegeerd bestuurder van de Verelst-groep.

Dat industrieterrein heeft intussen voor clustervorming gezorgd: het ene bedrijf trekt het andere aan. Verhaeghe: “Vandaag is Mechelen enorm in trek. Je vindt hier veel goedgeschoold personeel, de ligging is ideaal (de as Brussel-Antwerpen, nabijheid van de luchthaven), de prijs is nog betaalbaar en je zit net buiten de files en de verkeersknooppunten. Bovendien trekken de bedrijven van het Intercity Businesspark nieuwe leveranciers en klanten aan die zich hier willen vestigen.”

Het nieuwe researchpark zal dan ook helemaal in het verlengde liggen van het reeds bestaande. “Wij richten ons dus in eerste instantie op hightech- en biofarmabedrijven,” zegt Verhaeghe. “Maar dat mag best worden aangevuld met nieuwe dienstverleningen. Het park is in ieder geval zodanig geconcipieerd dat de ruimtes polyvalent flexibel zijn. Ze kunnen zelfs gebruikt worden als het meest geavanceerde lab indien nodig.” Het researchpark, dat 50.000 vierkante meter beslaat en werk zal bieden aan 1000 à 2000 mensen, wordt gebouwd op het vroegere kwartier De Witte, een oude kazerne met een vliegveldje uit de Tweede Wereldoorlog. “In Mechelen is geen andere grond meer te vinden,” weet Verhaeghe.

Het Brusselse architectenbureau Art Urbain, gekozen via een wedstrijd in samenwerking met de stad Mechelen, staat in voor het ontwerp. Zij zullen het domein creëren naar Amerikaanse stijl: een hogerliggend centrumgebouw met onderaan cafetaria en sportfaciliteiten waar de werknemers zich kunnen ontspannen. Daarrond komen blokken van kantoor- en researchruimtes. In het midden wordt een plein met veel groen aangelegd en alle auto’s moeten onder de grond worden geparkeerd. “Je kan het vergelijken met een Amerikaanse universiteit. Daarom dopen we het ook Mechelen Campus, net zoals onze Greenhill Campus in Haasrode,” zegt Verhaeghe. “De sanering is net afgelopen. Over een maand gaan we van start met de werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content