Surfen om te sparen

Roel Van Espen medewerker Trends

Met de nieuwe website Wikifin.be kunt u de spaarrekeningen van de banken op de Belgische markt vergelijken. Maar u kunt daarvoor nog andere handige vergelijkingssites raadplegen. Een overzicht.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) — de toezichthouder op de banken, de verzekeraars en de verzekeringsmakelaars — heeft de nieuwe portalsite Wikifin.be gelanceerd. Die wil de Belgen objectieve en betrouwbare informatie verschaffen, om hen te helpen bij hun financiële beslissingen. De rubriek ‘Thema’s’ is onderverdeeld in vijf subrubrieken: ‘Uw dagelijks geld’, ‘Sparen en beleggen’, ‘Verzekeren’, ‘Lenen’ en ‘Pensioenen’. Daarin vindt u uitleg over zowat alle financiële producten, antwoorden op sleutelvragen, checklists en tips.

Onder de rubriek ‘Tools’ staat een simulator die spaarrekeningen vergelijkt. Om die te gebruiken, moet u eerst enkele zoeksleutels invullen: het gewenste banktype (met of zonder een agentschappennetwerk), het soort rekening (een gewone of een jongerenrekening) en de manier waarop de rekening moet worden beheerd (op de klassieke manier of via internet). Daarna wordt gevraagd uw startbedrag (tussen 0 en 1 miljoen euro), uw te verwachten maandelijkse storting (tussen 0 en 1 miljoen euro) en de duur van uw belegging (tussen een maand en vijf jaar) in te geven. Zodra u klikt op ‘De simulatie starten’, berekent Wikifin hoeveel de spaarrekeningen bij 32 van de 34 banken in ons land opbrengen.

Alleen een totaalbedrag

Nadat de tool het rendement heeft berekend, verschijnt een lijst met de rente bij de verschillende banken, die u kunt sorteren per bank en per eindbedrag. Het is vervelend dat u alleen het totaalbedrag ziet, zonder een opsplitsing van de basisrente en de getrouwheidspremie. Klikt u op ‘Details’, dan krijgt u wel meer informatie over de intrest- en de premiepercentages. Dat u bij de aanvang een aantal keuzes moet maken — bijvoorbeeld een type bank en rekening moet kiezen — heeft een nadeel, want het sluit meteen een heleboel producten uit. Wij hadden liever een simulator gezien die eerst een volledige resultatenlijst met alle mogelijkheden toont, en die de gebruiker vervolgens zelf kan filteren.

Naast de spaarsimulator vindt u in de toolsrubriek van Wikifin ook een spaarcalculator en een module om uw spaarbuffer — een minimale reserve — te berekenen. De spaarcalculator rekent uit hoeveel euro u na een bepaalde periode zult hebben verdiend, en hoeveel euro u maandelijks moet sparen of hoeveel maanden u moet sparen om een bepaald eindbedrag te bereiken. Die modules zijn nuttig, maar puur theoretisch: u moet onder meer zelf de verwachte intrest ingeven.

Spaargids

Wikifin is niet de enige website die een onlinespaarsimulator aanbiedt. Ook Spaargids.be, een uitgebreide vergelijkingssite voor financiële producten, heeft er een in de rubriek ‘Sparen’. Deze website geeft bovendien informatie over alle 34 banken die actief zijn op de Belgische markt. Ook hier geeft u een startbedrag (tussen 1 en 500.000 euro) en de verwachte periodieke storting (tussen 0 en 500.000 euro) in. Handig is dat u op Spaargids.be — anders dan op Wikifin — zelf de periodiciteit kunt aangeven: van maandelijks tot jaarlijks. De looptijd mag tussen twee maanden en tien jaar liggen. U kunt aangeven of u ook jongerenrekeningen in de resultaten wilt zien, terwijl u bij Wikifin moet kiezen tussen gewone rekeningen en jongerenrekeningen.

Nog een belangrijke troef van Spaargids.be is dat u niet hoeft te kiezen tussen bank- en rekeningtypes, wat meer resultaten oplevert. De resultatenlijst vinden we overzichtelijker en gedetailleerder dan die van Wikifin. Ze toont de twintig spaarrekeningen met het hoogste rendement, maar u kunt de lijst uitbreiden door beneden te klikken op ‘Toon alle resultaten’.

Bovenaan staan de formules die de hoogste netto-opbrengst opleveren. Daarbij ziet u telkens het percentage van de basisrente en dat van de getrouwheidspremie. Jammer is wel dat u de gegevens niet kunt sorteren, bijvoorbeeld per bank. Een interessant extraatje is dat van elke financiële instelling de kredietwaardigheidsrating wordt getoond, plus een beoordelingsscore van andere gebruikers. Bij elke rekening treft u ook een uitgebreide infofiche aan.

Bankshopper en Comparatio

Een handig extraatje van Spaargids.be is het overzicht van de actuele rentevoeten bij de banken in ons land (zie onder ‘Sparen’ en ‘Spaarrekeningen’). U vindt er de afzonderlijke percentages voor de basisrente en de getrouwheidspremie. Die informatie kunt u sorteren volgens diverse criteria. Daarnaast vindt u er soortgelijke vergelijkingen voor termijnrekeningen, kasbons, pensioenspaarverzekeringen en het langetermijnsparen.

Zulke vergelijkingen vindt u ook bij Bankshopper in de rubrieken ‘Sparen’ en ‘Beleggen’. De spaarrekeningen met de hoogste tarieven staan hier eveneens bovenaan, maar u krijgt een aantal sorteermogelijkheden: volgens de basisrente, de getrouwheidspremie en zelfs de kredietwaardigheidsrating van de financiële instelling. U kunt de resultaten filteren per bank: dat is handig om rekeningen van dezelfde instelling met elkaar te vergelijken. Daarnaast treft u hier aparte tabellen aan met onder meer termijnrekeningen, kasbons, pensioenspaarverzekeringen en langetermijnspaarproducten.

De website Comparatio heeft een aparte rubriek ‘Geldzaken’, waarop eveneens financiële producten worden vergeleken. Daar kunt u ook op zoek gaan naar interessante spaarrekeningen, maar deze module vinden we minder duidelijk dan die van Spaargids.be en Bankshopper.

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content