Steunen op vier poten

Roel Van Espen medewerker Trends

Het racecircuit van Zolder biedt veel meer dan ronkende motoren en de geur van benzine. Met ‘Wereld op Wielen’ werkt Circuit Zolder aan een duurzame diversificatie van het aanbod.

Het circuit van Zolder heeft zijn aanbod sterk verruimd. “Dat is het gevolg van een drastische herpositionering die we sinds 2013 doorvoeren”, zegt Thierry Deflandre. Hij is algemeen directeur van de vzw Terlamen, die het circuit uitbaat. “Auto- en motorracen is nog altijd onze kernactiviteit, maar de negatieve resultaten in 2010 en 2011 maakten duidelijk dat ze het circuit geen duurzame overlevingskansen kunnen bieden.”

Daarom werd het circuit omgevormd tot een multidisciplinaire belevings-, leer- en testomgeving voor een breed publiek. Onder de overkoepelende vlag ‘Wereld op Wielen’ steunt het circuit nu op vier pijlers. “De meest gevorderde pijler is alles rond fietsen. Die vertegenwoordigt al 10 procent van onze omzet. Sinds enkele jaren organiseren we bijvoorbeeld avondfietsen en tal van BMX-activiteiten. Dankzij de investeringen in een crossparcours konden we zelfs de Europese en wereldkampioenschappen naar Zolder halen. Daarnaast heeft Marc Wauters (geletruidrager in de Ronde van Frankrijk in 2001, nvdr) hier een Limburgse afdeling van de Vlaamse Wielerschool uitgebouwd. En eind volgend jaar bouwen we een overdekte wielerbaan.”

Tesla’s in Zolder

Een tweede pijler van Circuit Zolder is opleiding en scholing. De mediazaal van het complex is omgebouwd tot een congrescentrum. “Samen met de Provincie Limburg en een privé-investeerder denken we ook na over een rijvaardigheidscentrum”, zegt Thierry Deflandre. “Daar zouden particulieren, maar ook politiemensen, brandweerlui en ambulanciers hun voertuigen beter kunnen leren beheersen.”

De derde pijler is toerisme. In samenwerking met Toerisme Limburg organiseert Circuit Zolder allerlei doe-activiteiten in de regio. De vierde pijler focust op elektrische voertuigen. Met een crossdomein voor elektrische motoren en een partner die Tesla’s een laadinfrastructuur op het circuit aanbiedt, zijn de eerste stappen gedaan.

“De herpositionering van Circuit Zolder tot een ‘Wereld op Wielen’ moet op termijn een breed maatschappelijk draagvlak creëren met activiteiten voor alle leeftijden”, besluit Deflandre. “Dat vergde innovatieve inspanningen. Niet alleen in ons productaanbod en de serviceaanpak, maar ook bij onze businessprocessen en vooral in onze organisatie.”

ROEL VAN ESPEN

“Fietsen vertegenwoordigt al 10 procent van onze omzet”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content