Sterkste stijger

De prijzen van appartementen in De Haan zijn in 2007 explosief gestegen. Dit jaar gaat de verkoop minder vlot.

Een tijdje geleden werd De Haan verkozen tot mooiste dorp van West-Vlaanderen. Ze zijn er trots op, hier in deze aantrekkelijke ‘andere’ badplaats. Ook de prijzen evolueren er anders: in 2007 schoot het prijskaartje voor appartementen in De Haan met 27 % de hoogte in, veruit de sterkste prijsstijging van de hele kustlijn. De referentieprijs voor appartementen in De Haan bedroeg volgens gegevens van de FOD Economie 241.750 euro.

“2007 was inderdaad een goed jaar”, bevestigt Filip Degroote, manager van het vastgoedkantoor ERA Woestyn. “Het tweekamerappartement blijft het interessantste product. Maar dit jaar is de situatie toch wat ingewikkelder. De prijzen dalen niet echt, maar de panden blijven wel heel wat langer op de markt.” Trees Beirens, manager van Agence du Coq, bevestigt de woorden van haar vakgenoot: “Als ik een pand moet schatten, dan ga ik uit van de prijzen van vorig jaar. Hoewel de explosie van de voorgaande jaren volgens sommige eigenaars nog niet voorbij is.”

In De Haan blijft de Oude Concessie, de wijk met villa’s in Anglo-Normandische stijl, het tempo aangeven. Filip Degroote vertrouwt ons toe dat de villa’s die in deze wijk te koop staan een grondige opknapbeurt kunnen gebruiken. Toch verwisselen ze, met de vermelding ‘te renoveren’, voor 600.000 euro en meer van eigenaar. Overigens zijn volgens de gegevens van de FOD Economie in De Haan de villa’s vorig jaar met bijna 10 % in waarde gestegen. De referentieprijs bedraagt er nu 417.125 euro.

Schaarste op de dijk

Ook op de markt van de appartementen zet de Oude Concessie de toon, maar het verschil is niet zo groot als bij de villa’s. Trees Beirens: “Voor een appartement van 85 vierkante meter op het gelijkvloers zonder zicht op de dijk, wordt in de Concessie tot 345.000 euro gevraagd. De prijzen schommelen daar tussen de 3500 en 4000 euro per vierkante meter. 600 meter verder mag je rekenen op ongeveer 3400 euro per vierkante meter. Het prijsverschil is dus niet zo groot.”

Volgens Beirens kunnen de nieuwe projecten die op dit moment in aanbouw zijn in het centrum van De Haan in tien jaar tijd in waarde verdubbelen als ze in de buurt van een groene zone liggen. “Op de dijk duurt het maar zeven jaar voor de inzet is verdubbeld”, stelt ze. Daar staat tegenover dat er op die dijk niet veel meer te vinden is. En de prijzen liggen er al rond de 7500 euro per vierkante meter. Net als vorig jaar.

Filip Degroote wijst erop dat De Haan het nog zeer behoorlijk doet op de markt van de seizoensverhuur. “De eigenaars die een goed rendement willen, houden hun appartement best in goede staat, want de huurders willen luxe”, benadrukt Degroote. “En eigenaars moeten niet te veel willen vragen, want anders zullen ze de concurrentie van de lowcostvakanties in Zuid-Europa zeker voelen.”

Luxe in Wenduine

Tegen juni 2011 (als de vergunningen afgeleverd worden) zullen de inwoners en vakantiegangers in Wenduine, de prinses der badsteden en het kleine zusje van De Haan, de resultaten zien van een nieuw prestigeproject: residentie Hermes met 35 appartementen voor prijzen van ongeveer 500.000 euro. Los hiervan lijkt de markt in Wenduine de afgelopen paar maanden een beetje aan te trekken. “De prijzen in Wenduine zijn minder hoog dan in De Haan”, vertelt Piet Aspeslagh, de zaakvoerder van het makelaarskantoor Habitas. “Het is meer een badplaats voor gezinnen. Zo zijn er op de dijk appartementen te vinden voor 300.000 tot 350.000 euro. En een beetje verderop vind je nieuwe, zonnige appartementen met een terras voor 170.000 euro.” (T)

Door Guy Verstraeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content