Sterk parcours

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Tot vorige zomer deed CF Industries het fantastisch op de beurs. Daarna volgde een koerscorrectie met 50 procent. Daardoor is het aandeel opnieuw aantrekkelijk gewaardeerd.

CF Industries is de grootste producent van stikstofhoudende meststoffen of nitraten ter wereld. Hoewel het werd opgericht in 1946, kreeg het bedrijf pas in 2005 een beursnotering op de New York Stock Exchange, toen tegen 3,2 dollar. In de meststoffensector is vooral Yara International vergelijkbaar met CF Industries. In 2010 stonden beide lijnrecht tegenover elkaar. De inzet was de overname van Terra Industries. Het bod van de Noren was geïnspireerd door de lagere energiekosten in Noord-Amerika. CF Industries verkoopt hoofdzakelijk aan Amerikaanse boeren en heeft in deze energie-intensieve sector een schaliegasvoordeel tegenover Yara. De Amerikanen boden hoger en hielden een belangrijke concurrent buiten de deur.

Mislukte fusie

Vorig jaar liepen er fusiegesprekken tussen CF Industries en Yara. De nieuwe groep zou een omzet van ongeveer 20 miljard dollar halen. Maar de onderhandelingen om de grootste groep in stikstofhoudende meststoffen ter wereld te vormen, werden stopgezet. Geografisch was het vrijwel een perfect huwelijk: het actieterrein van CF Industries bevindt zich haast uitsluitend in Noord-Amerika, terwijl Yara 80 procent van zijn omzet buiten Noord-Amerika haalt. Yara kon aan CF Industries een sterk wereldwijd distributienetwerk bieden, terwijl Yara uit was op de lage kostenstructuur van CF Industries door het Noord-Amerikaanse schaliegas.

Dat de Noorse overheid, die 36 procent van Yara in handen heeft, een belangrijke vinger in de pap van de fusiegroep wilde houden, was een van de struikelblokken. Een ander was dat de Amerikaanse autoriteiten paal en perk willen stellen aan de tax inversion, het verplaatsen van de hoofdzetel van ondernemingen buiten de Verenigde Staten om de belastingfactuur te drukken. Buiten het fiscale voordeel had CF minder met de fusie te winnen.

Deal met OCI

Eerder dit jaar sloeg CF Industries toch nog toe. Begin augustus raakte bekend dat het de Amerikaanse en de Europese meststoffenfabrieken van Orascom Construction Industries (OCI) van de rijke Egyptische familie Sawiris overneemt. CF Industries betaalt 668 miljoen dollar cash en geeft 27,7 procent van de aandelen van een nieuwe holding, die grotendeels via een kapitaalvermindering worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Door de sterke oogsten en de lage prijzen van de landbouwproducten staan ook de prijzen van meststoffen onder druk. Dat weegt op de winsten van CF Industries. In het derde kwartaal van 2015 bedroeg de winst 0,49 dollar per aandeel, tegenover nog 0,52 dollar in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Na drie kwartalen bedroeg de winst 2,89 dollar per aandeel. Voor het hele boekjaar wordt een winst in de buurt van 4 dollar per aandeel verwacht (analistenconsensus 3,85 dollar), tegenover het record van 5,58 dollar per aandeel in 2012. CF Industries noteert tegen 10,5 keer de verwachte winst voor 2015 en tegen 9,5 keer die van dit jaar. De verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2016 bedraagt iets minder dan 6.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content