STEEDS MEER FRUIT

De schaarste aan seizoenarbeiders maakt automatisering in de fruitteelt noodzakelijk. Machinefabrikant Stas in Meensel staat paraat met een brede waaier aan machines voor de sector.

Het is opnieuw piekseizoen bij de bvba Stas in Meensel, bij Tielt-Winge. Van juni tot oktober, de oogstmaanden, worden de tien werknemers bijgestaan door vier uitzendkrachten. “Telers bestellen nog steeds op het allerlaatste moment. Daar spelen wij op in met korte leveringstermijnen,” verklaart zaakvoerder Stefaan Stas. Want het bedrijf verwierf de voorbije dertig jaar de nodige naambekendheid in de sector van de fruitteelt. Stas maakt allerlei (rand)apparatuur voor een zo hoog mogelijke automatisering van de fruitpluk. Het bedrijf werkt daarbij nauw samen met de Nederlandse fabrikant van gelijkaardige producten Aweta. “Aweta is de bouwer van de basismachine. Wij zorgen voor de afwerking op maat van de klant en de verkoop,” legt Stefaan Stas uit. Tot het gamma behoren transportbanden, sorteermachines, waterdompelaars en drogers. Een grootkistenfruitvuller, goed voor 300 kilogram, is de jongste nieuwigheid op de markt. In september brengt Stas een transportband annex plukmachine op de markt. Die kan in het veld worden gebruikt, en begeleidt acht plukkers. “Zij leggen het fruit meteen op de transportband, die het vervolgens zacht en schadevrij in de grootkist brengt. De plukkers moeten minder bewegingen uitvoeren, waardoor het plukrendement met veertig procent zal stijgen. De fruitteler vraagt immers steeds meer automatisering, onder meer omdat het aantal seizoenarbeiders daalt. Onze machines waarborgen met steeds minder mensen steeds meer fruit.”

De omzet van bvba Stas bedroeg in 1997 180 miljoen frank. Jaarlijks maakt het bedrijf vijftig machines, waarvan de prijs varieert van één tot 15 miljoen frank. Toch is de activiteit erg afhankelijk van de oogst. België biedt voor 1998 magere vooruitzichten, door de uitzonderlijk lage prijzen voor fruit. Om die onzekere oogstperspectieven op te vangen, is Stas sinds een decennium op diverse markten actief. De export, naar de buurlanden, Oostenrijk en Oost-Europa, is inmiddels goed voor 80% van de omzet. “In het buitenland richten we ons op de markt van de kmo’s. Grote productielijnen kunnen wij als klein bedrijf niet aan. Aweta doet dat wel, we vullen mekaar dus perfect aan.” De groeiperspectieven in het buitenland noodzaken overigens een verhuis van de bvba Stas naar een nieuwe productieplant, die in september operationeel wordt. Naast de fruitveiling BFV in Glabbeek, waardoor het bedrijf wel heel dicht bij de klanten zit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content