STABIEL EN GEWILD

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De herverkoopmarkt in Koksijde-Oostduinkerke bleef stabiel. De verkoop van nieuwbouwappartementen komt stilaan weer op gang.

Met een prijs van 308.000 euro voor een referentieappartement blijft de herverkoopmarkt in Koksijde-Oostduinkerke vrij stabiel tegenover 2013 (min 1 procent). De voorbije vijf jaar kende de verkoopprijs in Koksijde de kleinste toename aan de kust (6 procent). Het aantal transacties nam vorig jaar wel met bijna 10 procent toe tot 594.

Cis Loones van vastgoedmakelaar Immo La Terrasse: “Koksijde, Oostduinkerke en Sint-Idesbald verschillen zo sterk van elkaar, dat het weinig zin heeft van een gemiddelde prijs te spreken. De herverkoop bleef ook tijdens de crisis draaien. Dat kan van de nieuwbouw niet gezegd worden. Crisisbestendige topprojecten, zoals die van Rietveld Projects, bleven het goed doen, maar in het middensegment vielen er klappen. Er was gekocht tegen prijzen van voor de crisis, maar de verkoopbedragen zakten soms met 15 procent.”

East Dune

Het studiebureau de Crombrugghe & Partners berekende de nieuwbouwprijs voor Koksijde, inclusief Oostduinkerke, op 4100 euro per vierkante meter, een lichte achteruitgang (1 procent).

Oostduinkerke wordt stilaan het Knokke van de westkust. Het trekt veel Vlaamse personaliteiten. “Oostduinkerke zal nog een extra boost krijgen door de afwerking vorig jaar van het golfcourt met 27 holes”, voorspelt Loones. “Jarenlang gebruikten we die golf als verkoopargument, maar nu is hij er eindelijk. Heel wat kopers refereren er uitdrukkelijk naar in hun interesse voor, bijvoorbeeld, het East Dune-project.” Dat project van Ghelamco in de wijk Sint-André telt 57 appartementen over vijf gebouwen in de prijsklasse van 350.000 tot 1 miljoen euro. Het is het grootste project in Oostduinkerke.

Thomas Moerman van Rietveld Projects: “Een appartement in de duinen van Sint-André, een toplocatie, kan met een prijs van 10.000 euro per vierkante meter makkelijk zelfs tot 2 miljoen gaan. Nieuwbouwprojecten met zicht op zee vangen ruimschoots op dat op de dijk van Koksijde niet veel meer ontwikkeld kan worden. De prijzen van de herverkoop dalen omdat het oude appartementen zijn die niet beantwoorden aan moderne normen.”

Nieuwbouw in Koksijde is wat goedkoper, met een prijs per vierkante meter van 4000 euro. Rietveld zet er bijvoorbeeld het project Le Corbusier met 25 appartementen met zicht op de polders. Twee derde is al verkocht, terwijl de bouw nog volop bezig is.

Sint-Idesbald trekt veel Franstaligen aan, “maar eerder het bon chic, bon genre-publiek uit Brussel”, zegt Loones. “Sint-Idesbald ligt erg goed in de markt dankzij enkele toprestaurants.”

“En bij mensen die rust zoeken”, vult Steve Degrieck van ontwikkelaar Groep Caenen aan. “Ze tellen er 4 tot 4500 euro per vierkante meter neer voor een appartement.”

HANS BROCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content