SPECIALIST IN AUTOMATISERING

Roel Van Espen medewerker Trends

Egemin Automation uit Zwijndrecht ontwikkelt automatiseringsoplossingen voor de industrie. Met als recente paradepaardje het hoogste automatische diepvriesmagazijn in de Benelux.

Automatisering biedt tal van voordelen voor industriële bedrijven: verbeterde operationele processen, lagere kosten, een hogere betrouwbaarheid, een veiligere werkomgeving en meer duurzaamheid. Egemin werkt oplossingen uit bij die logistieke en productieprocessen.

Het bedrijf startte kort na de Tweede Wereldoorlog als hersteller van scheepselektriciteit in Antwerpen, maar is vandaag een wereldwijd actieve automatiseringsspecialist. Naast de hoofdzetel in Zwijndrecht zijn er kantoren in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China en Hongkong.

Egemin focust op de voedingsindustrie, distributie en logistiek, geneeskunde en de olie- en gassector. Daarnaast werkt de onderneming ook automatiseringsoplossingen uit voor grote infrastructuurwerken zoals bruggen, sluizen en tunnels. Er is ook een afdeling die hoofdzakelijk op de Belgische en Nederlandse markt actief is met professioneel advies en diensten aan industriële bedrijven. Wereldwijd heeft de groep 700 werknemers.

Diepvriesmagazijn

In 2013 realiseerde Egemin het hoogste automatische diepvriesmagazijn in de Benelux. Dat gebeurde in opdracht van Agristo, een Belgische producent van diepgevroren friet- en aardappelproducten. In de Tilburgse vestiging bouwde Egemin een magazijn van veertig meter hoog en rustte het uit met acht automatische opslagkranen. “Die zorgen voor de opslag van meer dan 25.000 europallets met 350 verschillende producten bij een temperatuur van -25 graden Celsius”, zegt marketing- en communicatiedirecteur Michaël Coryn. “Ze kunnen tot drie pallets achter elkaar plaatsen, wat de opslagcapaciteit aanzienlijk verhoogt.”

“De opslagkranen kunnen tot honderd pallets per uur invoeren. Elke pallet wordt gecontroleerd, en met behulp van specifieke software komt die automatisch op de juiste plaats terecht. De uitvoercapaciteit ligt op 240 pallets per uur. Ze worden via transportbanden en een liftsysteem naar de laadzones voor de vrachtwagens gebracht.” Agristo investeerde ruim vijftien miljoen euro in het nieuwe magazijn, waarvan de helft in de automatisering en de transportsystemen.

De automatische opslagkranen hebben speciale regeneratiemodules die bij het dalen en het afremmen energie recupereren en terugvoeren naar het net. Die wordt dan opnieuw in het magazijn gebruikt voor de aansturing van de kranen en de transportbanden, maar ook voor de productie. Omdat alle kinetische energie omgezet wordt in elektrische energie in plaats van warmte, is er bovendien minder vermogen nodig voor de koeling van het magazijn. Op een volume van 300.000 pallets per jaar betekent dat een jaarlijkse besparing van 12.750 euro.

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content