Spaar de batterij

Roel Van Espen medewerker Trends

Dankzij uw smartphone of tablet bent u overal mobiel. Maar als de batterij het laat afweten, staat u nergens meer. Met deze tips kunt u de tijd tussen twee oplaadbeurten rekken.

Het scherm is het onderdeel van een smartphone of tablet dat de meeste energie vreet. Hoe groter de afmetingen ervan, hoe groter de belasting voor de batterij. Meestal kunt u de tijd instellen dat het scherm zichzelf uitschakelt. In de meeste gevallen volstaan 15 of 20 seconden om vlot te kunnen werken. Ook door de schermhelderheid te verminderen, kunt u heel wat energie besparen. Een iets donkerder scherm went trouwens snel. U kunt de helderheid op de meeste smartphones of tablets automatisch aanpassen aan de omgevingsomstandigheden: in een ruimte met veel licht wordt het scherm dan vanzelf donkerder.

Zonder wifi of bluetooth

Als u met een smartphone of tablet uw e-mails wilt checken of uw Facebook-pagina wilt updaten, doet u dat het best via een wifi-verbinding. Anders riskeert u dat uw 3G-abonnement binnen de kortste keren zijn maandelijkse limiet bereikt, of dat u na uw vakantie een gepeperde rekening in de bus krijgt. Het toestel verbruikt heel wat energie door continu naar een bruikbare wifi-verbinding te zoeken. Daarom doet u er goed die functie tijdelijk uit te schakelen, bijvoorbeeld als u onderweg bent met wagen.

In de auto kan een bluetoothverbinding nuttig zijn om handenvrij te bellen. Maar als u die functie ook daarbuiten geactiveerd laat, is uw mobieltje voortdurend op zoek naar mogelijk koppelbare apparaten. Ook dat leidt ertoe dat uw batterij sneller leeg raakt. Maak er dus een gewoonte van de bluetoothfunctie uit te schakelen als u die niet nodig hebt.

Denk aan uw apps

Een smartphone of tablet zonder apps stelt maar weinig voor. Vervelend is wel dat die vaak niet worden afgesloten nadat u ze hebt geopend. Daardoor blijven ze in de achtergrond draaien. Zonder dat u het beseft, zijn er al gauw tientallen apps geactiveerd, die stuk voor stuk energie opslorpen. Maak er dus een gewoonte van ze regelmatig af te sluiten.

Heel wat apps geven trouwens om de haverklap meldingen. Dat is niet alleen storend, het belast ook uw batterij. Schakel die zogenoemde pushboodschappen zo veel mogelijk uit. De meeste mobiele applicaties willen uw locatie kennen. Dat gebeurt via de ingebouwde gps-functie, die eveneens energie vreet. Het is dus raadzaam die — vaak overbodige — locatievoorzieningen zo veel mogelijk te deactiveren. Houd uw toestel ook uit de zon: hoe warmer de batterij wordt, hoe sneller ze het begeeft. De lithium-ionbatterij van een smartphone of tablet laadt u het best geregeld op. Is de batterij opgeladen, haal de lader dan uit de stekker. ‘s Avonds uw smartphone inpluggen en die pas de volgende ochtend ontkoppelen, is geen goed idee. Nog een laatste tip: door de trilfunctie van uw mobieltje te deactiveren, bespaart u eveneens energie.

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content