Sidi Larbi Cherkaoui

S idi Larbi Cherkaoui is een van die zeldzame dansers die in een ensemble alle aandacht naar zich toe trekken – niet omdat ze de show willen stelen maar wegens hun imponerende danspersoonlijkheid. Dat was zo in ‘Iets op Bach’ (1998) van Alain Platel én in zijn eigen debuut als choreograaf: ‘Rien de Rien’ (2000). Sindsdien is de 25-jarige Belg van Marokkaanse afkomst, die deel uitmaakt van Platels Les Ballets C. de la B., ook internationaal gegeerd.

De komende dagen beleven twee voorstellingen die hij het afgelopen jaar in het buitenland maakte, hun Belgische première. Voorlopig zijn ze alleen in Leuven te zien.

Zondag toont hij ‘d’Avant’, een productie van de gerenommeerde Berlijnse Schaubühne am Lehniner Platz, waarvoor hij vorige maand in Monaco werd gelauwerd met de prestigieuze Nijinsky Award voor jonge choreografen. In ‘d’Avant’ exploreert Cherkaoui samen met zijn vaste partner Damien Jalet en met twee dansers van de Duitse choreografe Sasha Waltz de relatie tussen dans en muziek. Op een denkbeeldige bouwwerf stellen de vier zich de vraag hoe een middeleeuwse ‘boys band’ er zou kunnen hebben uitgezien. Ze nemen de proef op de som: ze zingen populaire liederen uit de dertiende en veertiende eeuw én dansen tegelijk.

Volgende week is Cherkaoui te gast met een voorstelling die hij afgelopen zomer voor het Festival d’Avignon maakte. Naar aanleiding van het sinds enkele jaren lopende project Le Vif du Sujet kreeg Cherkaoui de gelegenheid om een choreograaf naar keuze uit te nodigen om voor hem een solo te choreograferen. Zijn voorkeur ging uit naar Wim Vandekeybus en samen creëerden ze ‘it’, een voorstelling van dertig minuten geïnspireerd op een verhaal van de Amerikaanse schrijver Paul Bowles. De respectieve bewegingstalen van Vandekeybus en Cherkaoui gaan in ‘it’ een naar verluidt bijzonder huwelijk aan.

P. Anthonissen [{ssquf}]

Schaubühne am Lehniner Platz met d’Avant: op zondag 12/1 om 20.00 uur in de Leuvense Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, Leuven.

Ultima Vez en Les Ballets C. de la B met ‘it’: van woensdag 15 t/m vrijdag 17/1 om 20.30 uur in Stuk, Naamsestraat 96, Leuven.

Info: 016-22 21 13 (CC Leuven) of 016-32 03 20 (Stuk).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content