Ryder Cup pas in 2002

De Ryder Cup, het belangrijkste toernooi op de internationale kalender, is uitgesteld wegens de aanslagen in de Verenigde Staten. Voor velen kwam die beslissing als een schok.

Het was de PGA of America die het bestuur van de Ryder Cup vroeg om het toernooi uit te stellen wegens de gebeurtenissen in de VS. De Ryder Cup werd bedacht in 1927, en wordt voor het eerst sinds 1946 niet gespeeld. In 1939 werd de Europees-Amerikaanse confrontatie als gevolg van de Tweede Wereldoorlog onderbroken, en ging pas in 1947 weer van start. Dat het toernooi nu wordt uitgesteld, is een zeer symbolische beslissing. De Ryder Cup is het belangrijkste toernooi op de kalender, onder golfers misschien wel te vergelijken met de Olympische Spelen.

De Amerikaanse spelers stonden achter de beslissing. De meesten van hen hadden al afgezegd voor de Trophée Lancôme, vorige week in Parijs. Na de aanslagen werden trouwens alle golftoernooien op Amerikaanse bodem geannuleerd.

“Ik vind het heel normaal dat ze de Ryder Cup uitstellen,” verklaarde Tiger Woods. “We hebben nu wel andere dingen aan ons hoofd.” De Europeanen hebben respect voor de beslissing, maar Lee Westwood had toch reserves: “We hadden best kunnen spelen. Twee weken na het drama was alles toch al een beetje in de goede plooi gevallen.” David Duval vindt het dan weer positief dat volgend jaar gewoon met de geplande teams gespeeld wordt. “Meteen na de aanslagen begon ik met angst aan die vlucht naar Europa te denken,” zei Stewart Cink.

Buiten de Verenigde Staten zijn er nauwelijks landen die tijdens het weekend na 11 september hun sportwedstrijden hebben afgelast. Het groothertogdom Luxemburg annuleerde alles en in Monaco werd niet gegolft. Sporten blijft een perfecte manier om te reageren op geweld. De Olympische Spelen van 1972 en de NFL (de Amerikaanse footballcompetitie) kwamen amper een dag na de bloedige aanslag op het Israëlische team al weer op gang. De NFL speelde twee dagen na de moord op John F. Kennedy al zijn wedstrijden.

Voor de horeca in de buurt van Birmingham is de uitgestelde Ryder Cup natuurlijk een aderlating: het verlies wordt op een kleine 25 miljoen euro (zo’n miljard frank) geraamd. De European Tour ziet voor ongeveer 15 miljoen euro (600 miljoen frank) inkomsten aan zijn neus voorbijgaan.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content