Ruime appartementen in trek

Na Knokke-Heist en Koksijde verwent nu ook De Panne zijn inwoners met een fiscaal gunstregime. Een maatregel die ook gevolgen heeft voor de vastgoedmarkt.

De vastgoedmarkt in De Panne hield in 2007 goed stand. De referentieprijs voor appartementen klom er met 7 % tot 225.000 euro. Ook in 2006 steeg de appartementsprijs er met ruim 7 %. Het verschil: toen was dat het laagste percentage van de hele kust, nu is het de sterkste prijsklim van de Westkust.

De cijfers voor 2008 zouden wel eens een nieuwe stevige prijsstijging kunnen tonen. Sinds 1 januari van dit jaar is De Panne immers toegetreden tot het clubje van Belgische belastingparadijsjes. Net als Knokke-Heist en buurgemeente Koksijde heeft De Panne het tarief van de aanvullende personenbelasting op 0 % gebracht. Een interessante maatregel voor wie zich in de Panne vestigt. En een maatregel die zich blijkbaar ook al laat voelen op de vastgoedmarkt. “De duurdere en ruimere appartementen verkopen beter dan de studio’s en appartementen met één slaapkamer”, stelt Steve Degrieck van het lokale kantoor van Groep Caenen in de Panne. Stefaan Berquin, zaakvoerder van Immobiliën Leroy, ziet een gelijkaardige tendens. “Het profiel van de kopers is wat gewijzigd”, zegt hij “We krijgen nu meer mensen over de vloer die op zoek zijn naar een eerste verblijf.”

Beide makelaars zijn het er ook over eens dat de Nieuwpoortlaan een moeilijke ligging met veel aanbod blijft. “De verkoop op kwaliteitslocaties zoals de zeedijk, de Westhoekverkaveling of de Du-montwijk zit wel nog goed”, zegt Stefaan Berquin. “Maar in de huidige marktomstandigheden is een correcte prijszetting ontzettend belangrijk. In heel De Panne staan er meer dan 800 appartementen te koop. Het is dus normaal dat de kandidaat-kopers rondkijken en vergelijken. Eigenlijk keren we terug naar een gezondere marktsituatie. In de periode van de boom leek de vastgoedmarkt wel een kermis: altijd prijs.”

Steve Degrieck berekent de instapprijs voor een nieuwbouwappartement met één slaapkamer op 150.000 euro. Stefaan Berquin hanteert een prijsvork van 120.000 euro (in herverkoop) tot 160.000 euro (nieuwbouw). Een studio moet je volgens hem al kunnen vinden voor ongeveer 60.000 euro. “Maar voor een studio met zeezicht mag je het dubbele rekenen. Voor een appartement van 60 vierkante meter op de dijk beginnen de prijzen vanaf 250.000 euro.”

Villa- en huurmarkt hebben het moeilijk

Op de villamarkt steeg de referentieprijs met 4 % tot 417.500 euro. Toch gaat de verkoop op die deelmarkt moeizaam, vindt Stefaan Berquin. “Tot 250.000 à 300.000 euro is er geen probleem. Maar daarboven wordt het moeilijk. En vanaf 600.000 euro zeer moeilijk. Mensen met zo’n budget bouwen liever zelf of ze moeten een pand vinden dat echt volledig aan hun wensen voldoet. Bovendien hebben veel eigenaars onrealistische verwachtingen over de waarde van hun villa.”

Ook de verhuurmarkt in De Panne heeft betere tijden gekend. “De verhuurmarkt is zeer gevoelig voor slecht weer”, weet Stefaan Berquin. “We hebben nu drie slechte zomers achter elkaar gehad, dat voel je. En ook hier geldt dat de prijzen aan de hoge kant liggen. We hebben voor de eigenaars in onze portefeuille een promotieactie uitgewerkt met kortingen voor de huurders. Dat heeft goed gewerkt. Want de mensen blijven wel graag naar zee komen, hoor. Nu nog goed weer en de huurmarkt kan zich herpakken.” (T)

Door Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content