Rialto leert vastgoedinvesteerders en -makelaars samen te werken

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

“Rialto kan een revolutie betekenen in de manier waarop vastgoedeigenaars en -makelaars met elkaar communiceren”, stelt Juliette Morgan, partner bij Cushman & Wakefield. Met de steun van Engelse investeerders timmert de Belgische vastgoedstarter Rialto aan een internationale carrière.

Na een erg vruchtbare passage in Second Home (zie Second Home investeert in buitenlandse bijhuizen) verkast het Londense team van Rialto naar Alphabeta, iets verderop in de hippe wijk Shoreditch. En de Belgische vastgoedstarter opent ook een volwaardige vestiging in eigen land. Het krijgt een plek in de Winkelhaak in Antwerpen. Eerst Londen, dan België. Het zegt iets over de ambitie van het jonge bedrijf. “We moesten weg uit België. In België blijven zou ons irrelevant maken”, schreef medeoprichter Didier Vermeiren op zijn blog.

Rialto ontwikkelt software voor het beheer van beschikbaar commercieel vastgoed. En het doet dat blijkbaar goed, als we de adelbrieven van klanten en investeerders mogen hanteren als kwaliteitsmeter. Eind januari stapte de Landmark Information Group in het kapitaal van Rialto. Dat Engelse bedrijf, een onderdeel van de Daily Mail General Trust, is in het Verenigd Koninkrijk toonaangevend in grond- en vastgoedinformatie. In het persbericht over de kapitaaloperatie toont CEO Mark Milner zich bijzonder enthousiast. “Rialto lost een structureel probleem op waarmee eigenaars van commercieel vastgoed te maken krijgen”, laat hij zich citeren. Hij blijkt ook onder de indruk van “het team en zijn talent”. Andere investeerders zijn het startersfonds Seedcamp, de vastgoedaccelerator en -incubator Pi Labs en enkele Belgische businessangels.

Meer transparantie

Het jonge, zeskoppige team wist in korte tijd al enkele grote namen als klant te strikken. De Londense afdeling van Mitsubishu Estate, een van de grootste vastgoedbedrijven ter wereld, werkt met het Rialto-platform. De vastgoedadviseur Cushman & Wakefield gaat er prat op dat hij met Rialto een geweldige tijdswinst boekt bij de commercialisering van het Silvertown-project (650.000 m2) in Londen. In ons land is KBC Real Estate een klant van het eerste uur. Volgens Vermeiren wordt intussen bijna 5 miljoen vierkante meter vastgoed commercieel beheerd via Rialto.

Heeft het platform van Rialto het potentieel om – zoals in de woorden van Juliette Morgan, partner bij Cushman & Wakefield – “de (vastgoed)industrie te veranderen”? “Ons platform vergemakkelijkt en verbetert vooral de samenwerking tussen de eigenaars en de ontwikkelaars van gebouwen en de makelaars die instaan voor de verkoop en de verhuur”, legt Didier Vermeiren uit. Rialto verbindt via zijn onlinesoftware de partners in het commerialiseringsproces van leegstaand vastgoed. Zowel de teams van de eigenaars als de aangestelde makelaars hebben zo een up-to-date lijst met de vacante units in de vastgoedportefeuille en kunnen alle (potentiële) huurderscontacten in real time opvolgen en beheren. Fouten en dubbel werk worden zo vermeden. Rialto automatiseert ook een deel van de marketing, bijvoorbeeld via de aanmaak van digitale flyers.

Rialto voegt dus vooral efficiëntie toe in de processen van een sector die vaak nog erg archaïsch werkt. Maar verandert Rialto ook de machtsverhoudingen en de rol van partijen in het vastgoedspel? “Het is niet onze bedoeling de makelaars buitenspel te zetten”, antwoordt Didier Vermeiren. “De makelaars behouden een cruciale rol in het proces. Maar onze tool verhoogt wel de transparantie. De eigenaars en de projectontwikkelaars krijgen niet alleen een beter beeld van de performantie van hun gebouwen, ze krijgen ook inzicht in de prestaties en de resultaten van de makelaars waar ze mee samenwerken. Makelaars die goed werk leveren zullen meer opvallen.”

Commercieel vastgoed

De oprichters Didier Vermeiren (37) en Nicolas Kint (29) leerden elkaar kennen in het Founder Institute, een programma en netwerkorganisatie voor startende technologieondernemers. De twee zijn met Rialto niet aan hun proefstuk toe in de niche van de vastgoedtechnologie. Nicolas Kint was medeoprichter van het parkeerbeheerplatform Carambla. Didier Vermeiren lanceerde SmartCheckups, een platform dat makelaars in residentieel vastgoed de mogelijkheid biedt panden te inspecteren en te inventariseren. SmartCheckups ontving financiering van ImmobilienScout, Duitslands grootste vastgoedportaalsite.

Met Rialto kiezen Vermeiren en Kint bewust voor business-to-business. “Omdat het speelveld er nog grotendeels openligt”, argumenteert Vermeiren. “Voor SmartCheckups kon ik werken in het innovatielab van ImmobilienScout in Berlijn. Daar heb ik vastgesteld dat de innovatie in de commercieelvastgoedmarkt op een erg laag pitje stond. Terwijl nu net een generatie makelaars doorgroeit die vertrouwd is met gebruiksvriendelijke apps.”

Het Rialto-platform is ‘software as a service’, de vastgoedeigenaars en -ontwikkelaars betalen in functie van de omvang van hun portefeuille en het aantal gebruikers. Een interessant model, vindt Vermeiren: “Het volstaat enkele grote portefeuilles aan ons te binden om toch al een behoorlijke omzet te draaien.”

Laurenz Verledens

“In België blijven zou ons irrelevant maken” Didier Vermeiren, Rialto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content