Relatieve rust

Griekenland blijft de markten bewegen, maar de hamvraag is of dat per saldo voor een stijging of een daling zal zorgen.

Bijna 23.000 spelers schreven zich in voor de Beleggerscompetitie, waardoor dit jaarlijkse event georganiseerd door Keytrade Bank en Cash is uitgegroeid tot een succes. Ook in de afgelopen week wonnen de aandelenmarkten na een initiële daling opnieuw terrein omdat de beleggers ervan uitgaan dat er voor het probleem Griekenland een oplossing is gevonden. Griekenland is inderdaad de factor die de indexen beroert. Slecht nieuws wordt vertaald in een daling, goed nieuws zorgt voor een stijging. Toch zullen sceptici eerst een bevestiging willen van het feit dat de moeilijkheden achter de rug zijn. Het is nog niet te laat om uw kans te wagen, want de Beleggerscompetitie eindigt pas op maandag 31 mei 2010 en nieuwkomers komen nog in aanmerking voor het laatste tussenklassement. Deelname is gratis. Wie zich wil registreren, kan dat doen op de website www.beleggerscompetitie.be.

Volg de kudde niet

In de kop van het klassement grepen relatief weinig veranderingen plaats. De leiders slaagden erin om de waarde van hun portefeuille met 25 % en meer te doen oplopen en dat vinden we een puike prestatie. Bijna alle koplopers hebben een portefeuille met trackers à la hausse met een hefboom. Het heeft dus geen zin om dat te imiteren. Wie nog wil winnen, moet een andere strategie uitdenken en risico’s nemen. Een aandeel als Fortis, dat veel Griekse obligaties in portefeuille heeft, is een ideaal middel om in te spelen op een oplossing voor de Griekse tragedie. Een andere mogelijkheid bestaat erin om kleine, beweeglijke, onbekende aandelen te kopen of te mikken op een achtergebleven sector. Goedkope waarden kunnen immers sneller stijgen of dalen dan logge aandelen. Denk daarnaast ook aan overnamekandidaten. Een laatste interessante strategie kan erin bestaan om te mikken op een daling door alle aandelen of trackers in portefeuille te verkopen en trackers à la baisse te kopen.

Pas op met ronde getallen

Ook bij het beleggen zijn ronde getallen belangrijk. Zo zijn cijfers als 10, 20, 50 of 100 weerstand- of steunzones die soms moeilijk te nemen zijn. Wanneer een aandeel een doorbraak boven een dergelijke limiet forceert, is de kans groot dat er een nieuw hausse- of baissemomentum komt. Veel beleggers hebben de neiging om met ronde limieten te werken. Ze willen een bepaald aandeel kopen of verkopen tegen bijvoorbeeld 50 euro. U kunt echter beter enkele eurocenten meer betalen wanneer u een aandeel wenst te kopen. Plaats een kooplimiet op bijvoorbeeld 50,07 euro. Wanneer u een aandeel wil verkopen, is het beter om een verkooplimiet fractioneel onder een rond getal te plaatsen. Leg een verkooplimiet van bijvoorbeeld 49,88 euro in de markt. Zeker in een dalende markt is het een meer haalbare kaart om tegen bijvoorbeeld 49,88 euro te verkopen, want de kans is veel kleiner dat u het aandeel tegen 50 euro kunt verkopen. (C)

Door Etienne Langerwerf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content