Projectontwikkeling nieuwe stijl

WOUTER NUYTTEN EN LOTHAR DE KEYNE "We willen leegstand aanpakken door renovatie of herontwikkeling."
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De nieuwe projectontwikkelaar Human Districts wil ecologie en betaalbaarheid verzoenen. Een volwaardig duurzaam appartement voor 100.000 euro is het streven.

Ze zijn jong, ambitieus en idealistisch. Wouter Nuytten (24) en Lothar De Keyne (26) lanceren met Human Districts “een nieuw type projectontwikkelaar”. Het doel is duurzame en ecologische, maar toch betaalbare woningen op de markt te brengen. En dat via een samenwerkingsverband met gelijkgestemde, innovatieve bedrijven. De stad moet hun werkterrein worden. “Onze Belgische steden zijn compleet verouderd”, zegt Wouter Nuytten. “De auto is er nog altijd koning, het openbaar vervoer en de fietsinfrastructuur zijn er ondermaats en er is veel leegstand. Er is dus veel ruimte om beter te doen. Buitenlandse voorbeelden als Vancouver, Kopenhagen en Barcelona tonen dat het kan.”

Ecosysteem

Uit eigen ervaring weet Wouter Nuytten dat stedelijk wonen, ondanks die tekortkomingen, voor veel mensen stilaan onbetaalbaar is geworden. “In mijn stad – Gent – zijn de woningprijzen in tien jaar meer dan verdubbeld. Meer dan 30 procent van het gezinsinkomen gaat naar basisbehoeften zoals wonen, elektriciteit, gas, water,… Bovendien zijn duurzame woningen extra duur: 250.000 euro is zowat een minimumprijs. Want aan duurzame technologieën zoals zonnepanelen, slimme energiemeters en regenwaterrecuperatiesystemen hangt een prijskaartje. Dat is jammer. In onze visie zijn duurzaamheid en ecologie juist middelen om de drempel tot wonen te verlagen. Wij nemen die investeringen op ons. De bewoner betaalt een vast tarief per maand voor water, elektriciteit, afvalverwerking en internet enzovoort. Als de initiële investering is terugbetaald, worden die voorzieningen gratis.”

Om dat mogelijk te maken, bundelt Human Districts de krachten van enkele jonge bedrijven uit de duurzame economie, zoals EVBOX (elektrische laadpalen), smappee (energiemonitoring) en Futech (zonne-energie).

Voor het vastgoedgedeelte is Skilpod de partner. Skilpod bouwt modulaire woningen in zijn atelier in Geel. Met een kraan wordt de woning op het bouwperceel gehesen. “Het productieproces is grotendeels geautomatiseerd. Een korter bouwproces betekent een lagere kostprijs”, zegt Nuytten . Voor een appartement van 80 vierkante meter is 100.000 euro haalbaar, maakt hij zich sterk. “Dat is exclusief btw, maar wel volledig afgewerkt.”

De eerste grote test komt midden 2018. Dan start Human Districts op een voormalig brownfield in Oost-Vlaanderen met de bouw van een zorgdorp. Op het terrein van ongeveer 10 hectare komen veertig vakantiewoningen voor senioren. “Dat kan een mooie referentie worden”, zegt Nuytten. “Maar voor de toekomst mikken we toch op binnenstedelijke locaties. De ruimte in ons landje is al zo versnipperd. Terwijl in onze steden heel veel gebouwen leegstaan en verkommeren. We willen die leegstand aanpakken door renovatie of herontwikkeling. Dat is ook een activiteit waarvan de klassieke promotors liever de handen af houden. Waarom? Omdat het een moeilijk model is om op grotere schaal te werken. Individuele panden herontwikkelen is een tijdrovend proces. Maar door samenwerking met onze partners willen we daar toch een zekere omvang in brengen.”

Vastgoedfonds

Om het model op grote schaal toe te passen, werkt Human Districts aan de oprichting van een vastgoedfonds. “We mikken in eerste instantie op ongeveer 100 miljoen euro”, zegt Nuytten. “Dat heb je zeker nodig om mee te spelen op de vastgoedmarkt. We hebben al de toezegging van enkele gefortuneerde families.”

Human Districts zal de (her)ontwikkelde woningen eerst in eigendom houden en verhuren. “We willen vermijden dat mensen een woning kopen tegen 130.000 euro en ze na een jaar verkopen tegen 200.000 euro”, zegt Nuytten. De huurinkomsten zijn de vergoeding voor de investeerders. Wouter Nuytten noemt hen impactinvesteerders, want hun investering beoogt behalve een “redelijk rendement” van ongeveer 3 procent, vooral ook maatschappelijke verbeteringen: aangenamere steden en meer betaalbare woningen voor financieel zwakke groepen.

Laurenz Verledens

“In onze visie zijn duurzaamheid en ecologie middelen om de drempel tot wonen te verlagen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content