Pluimgewicht maar krachtpatser

Apple lanceerde onlangs de nieuwe MacBook Pro. Die valt meteen op door de volledige afwerking in aluminium. Wij gingen enkele dagen op stap met de 17 inchversie van deze laptop, en gebruikten hem meteen om onze ervaringen neer te pennen.

De nieuwe MacBook Pro (adviesprijs: 2499 euro) heeft een zogenaamde ‘unibody’ omhulsel: hij is uit één stuk aluminium gemaakt. Volgens Apple is dit het resultaat van technieken die ook in de ruimtevaartindustrie toegepast worden. Dat lijkt ons lichtjes opgeblazen, maar de constructie is wel fraai, naadloos én stevig. Aluminium is bovendien erg licht: de 17 inch-MacBook Pro weegt nog geen drie kilo.

Nochtans heeft deze laptop heel wat in huis: een Intel Core 2 Duo-processor met een snelheid van maximaal 2,93 gigahertz, een acht gigabyte DDR3-werkgeheugen en een harde schijf van 320 gigabyte. Die harddisk is overigens erg energiebewust: bij inactiviteit wordt de omwentelingssnelheid automatisch verminderd.

Vegen, draaien en knijpen

Terwijl de concurrentie steeds vaker opteert voor een volwaardig numeriek klavier, moet u het bij de MacBook Pro stellen met een beperkt keyboard. De plaats naast het toetsenbord wordt namelijk ingenomen door de luidsprekers. Jammer… Handig vinden wij wel dat het klavier verlicht is. Opvallend is ook dat het trackpad – u weet wel: het aanraakvlak dat de muis vervangt – geen aparte knoppen bevat. Dat is uiteraard even wennen, maar hierdoor wordt volgens de fabrikant meer dan een derde aan ruimte gewonnen.

Na wat oefenen konden wij alvast vrij snel scrollen, in- en uitzoomen, bladeren door onze fotoverzameling, afbeeldingen draaien, switchen tussen de openstaande programma’s en overschakelen naar het bureaublad. Simpelweg met enkele veeg-, draai- en knijpbewegingen. De mogelijkheden zijn echt verbluffend, en als u al eerder gewerkt heeft met een iPhone, bent u er zo mee weg. Bovendien kunt u dit glazen trackpad makkelijk naar uw eigen wensen instellen.

2,3 miljoen pixels

Het beeldscherm van de nieuwe MacBook Pro heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Goed voor 2,3 miljoen beeldpuntjes, dus. Het kleurenspectrum is volgens Apple zestig procent groter dan voorheen. Dat kunnen wij moeilijk bevestigen, maar de levendige kleuren en de prima contrastverhouding zijn in elk geval een feit. En de glazen toplaag en de led-achtergrondverlichting maken het geheel af.

Deze laptop heeft overigens een sterke grafische processor onder de motorkap. We besparen u de technische details, maar weet wel dat u kunt omschakelen tussen een krachtige en een zuinige processor. Gamen, foto’s bewerken of video’s monteren kan alvast zonder problemen. Bovendien kunt u nu via de nieuwe Mini DisplayPort makkelijk een extern beeldscherm tot dertig inch aansluiten. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content