Personeel gevraagd (dringend)

Het grootste probleem waarmee de Big Four vandaag kampen, zijn human resources. De economie draait op volle toeren, maar de financiële sector vindt steeds moeilijker geschikte kandidaten op de markt. “Wij vissen allemaal in dezelfde – beperkte – vijver,” zucht Theo Erauw van KPMG.

Roger Heijens, topman van PwC, bevestigt: “Door de toename van de regelgeving dreigt het beroep minder aantrekkelijk te worden bij de jonge universitairen. De vormelijke uitvoering van het metier overstemt de boeiende inhoud. Dit terwijl een bedrijf als het onze fantastische carrièremogelijkheden biedt en juist een brede variëteit aan beroepen, ook aan auditors, zowel als aan tax experts of bedrijfsadviseurs.”

People first luidt de slogan van E&Y Belgium. “Wij besteden 5 % tot 10 % van de omzet in de opleiding van onze werknemers,” zegt Gust Herrijwijn, managing partner van E&Y Belgium. “Het verloop is echter groot, aangezien de werknemers regelmatig in dienst treden bij de klant zelf. Daarom stimuleren we een gezonde werkomgeving met respect voor het privéleven en een sportcultuur. Ook besteedt het bedrijf veel aandacht aan de werving van vrouwen en migranten. In de Belgische vestigingen werken in achttien verschillende nationaliteiten. Elke herfst organiseert E&Y rekruteringsweekends voor jongeren in de Ardennen. Er worden nauwe contacten onderhouden met de alumni.”

Ook de interne opleiding is cruciaal voor PwC. Heijens: “Wij zijn meer dan ooit een people business. Daarom investeren we sterk in de ontwikkeling van onze mensen, zo’n 80.000 opleidingsuren per jaar. En PwC werft jaarlijks 200 tot 300 nieuwe medewerkers aan. Maar wij investeren ook in de ontplooiing van de persoon, want dit is evenzeer een relation based business. Daarom heb ik in 2002 My Way opgestart. Iedere vennoot in spe krijgt gedurende 24 maanden een persoonlijke mentor en een externe coach om open te bloeien tot een echte leider. Vandaag gebruiken alle PwC-vennootschappen in heel Europa dit managementprogramma. Dit is geen zielenknijperij, maar hard money. Dit is een wezenlijk deel van zakendoen.”

“Het is geen toeval dat transparantie en ethisch gedrag de toon bepalen op menige bestuursvergadering van de ondernemingen,” besluit de PwC-voorzitter in het voorwoord van zijn missieverklaring. Daarom steunt het internationale kantoor ook zelf met-raad-en-daad sociale en culturele projecten in België zoals Artsen zonder Grenzen, Oxfam, Bozar en S.M.A.K. Heijens: “Daarnaast krijgen de werknemers de kans om tijdens de kantooruren vier uur per maand te werken voor het goede doel, op voorwaarde dat ze er zelf nog eens evenveel vrije tijd aan besteden. Een voltijdse PwC-medewerker leidt deze projecten in goede banen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content