PADEL MIXT TENNIS EN SQUASH

Xavier Beghin medewerker Trends-Tendances

Padel is een kruising tussen squash en tennis, al zijn er een paar wezenlijke verschillen met de twee grote broers.

Onderhands

Padel (van het Engelse woord paddle, wat racket of palet betekent) wordt vooral als dubbelspel gespeeld op een veld van 10 bij 20 meter. Er zijn geen zij- en achterlijnen. De puntentelling is dezelfde als bij tennis. Het racket – korter en steviger dan een tennisracket – is niet besnaard, maar heeft een geperforeerd oppervlak uit kunststof, voor een betere terugslag. Ook de ballen zijn anders. De opslag gebeurt onderhands. Net als bij tennis verlies je het punt als de bal twee keer na elkaar op jouw speelhelft neerkomt. Net als bij squash kan de bal tegen de muur, de afrastering of de deur kaatsen (zonder de grond te raken).

Waar?

Padel wordt georganiseerd onder de vlag van Padelvlaanderen en zijn Franstalige evenknie AFP. Daarboven staat de federale koepelorganisatie PadelBelgium, die een ondersteunende rol heeft, de sport uitbouwt en nationale en internationale toernooien organiseert. Op de website van de federaties staat een lijst met aangesloten clubs. Net als bij squash kunnen vaak ook niet-leden een padelbaan reserveren of een initiatieles volgen. U kunt een padelbaan boeken via de website padelonline.biz van de bvba Sportsonline, die eerder ook een reservatiesysteem voor tennis ontwikkelde.

Tom De Sutter

In Vlaanderen is Tom De Sutter, aanvaller bij voetbalclub Lokeren, een bekende promotor van de padelsport. In 2015 richtte hij met zijn vennoot Matthias van Holm Padelclub Brugge op. Gesteund door het succes openden ze eind juni een tweede club, Arenal in Mechelen. In Franstalig België trekken de Franse ex-tennisser Henri Leconte en de broers Olivier en Christophe Rochus de kar.

Nieuwe leden

De sport bleef jarenlang onder de radar, maar is sinds twee jaar niet meer te stuiten. Begin 2015 openden drie clubs de deuren: in Gent, Waterloo en Evere. Eind dit jaar zal de teller op ongeveer dertig staan. “Het aantal spelers blijft maar toenemen”, zegt Alexandre Papy, de voorzitter van zowel de Franstalige als de Belgische padelfederatie. “De Gentse club telt 400 leden. Laatst kwamen in Luik 700 mensen op de initiatielessen af.” Het economische aspect is een van de verklaringen waarom padel vooral in tennisclubs wordt beoefend: “Twee padelbanen nemen evenveel plaats in als één tennisveld. Het is dus rendabeler”, zegt André Huynen, de zaakvoerder van SportsOnline, dat clubs ook bijstaat bij de aanleg van velden. “Het aantal spelers per veld ligt hier trouwens te laag. Weinig tennisclubs hebben geld te veel. Ze zien in padel een kans om nieuwe leden aan te trekken.”

Internationaal

De nationale mannenploeg – met onder andere de broers Rochus – haalde vorige winter de halve finale op het Europees kampioenschap in Den Haag. Het team kwalificeerde zich ook voor de eindronde van het wereldkampioenschap, dat in november in Lissabon wordt gehouden. De nationale vrouwenploeg hoopt op 27 en 28 augustus in Gent (Padel 4U2) een ticket voor het wereldkampioenschap te bemachtigen.

XAVIER BEGHIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content