PACKARD BELL. Kamers kijken

Packard Bell hoopt met zijn nieuwe gamma pc’s bij alle gezinnen binnen te komen. Lukt het niet in de studeerkamer, dan maar in het salon.

Packard Bell, één van de topproducenten van pc’s in de VS, maakt een sterk debuut in België. Nieuwe distributiekanalen moeten het merk dicht bij de toekomstige klanten brengen : de gebruikers van thuiscomputers. Vanaf begin november verkoopt Packard Bell zijn produkten in de Fnac-winkels, de Makro’s, de Vobis-keten… Tegen het einde van het jaar moeten er 80 verkooppunten zijn.

De nieuwe Packard Bell-pc’s zijn speciaal ontworpen voor partikulier gebruik. Het merk wordt dus een rechtstreekse konkurrent van Compaq, IBM en Apple, die deze markt sinds bijna een jaar krachtig bewerken.

TELEVISIE- EN RADIOKAART.

Packard Bell is op korte tijd belangrijk geworden door zich te koncentreren op de markt voor multimediacomputers. Bovendien bevatten hun produkten naast de traditionele cd-romspeler en geluidskaart ook een modemkaart, een televisiekaart en een radiokaart.

Het principe dat de computer voor iedereen toegankelijk hoort te zijn voor ouders én voor kinderen, én voor mensen met weinig computervaring betekent dat men het gebruik ervan moet vereenvoudigen. Bij Packard Bell gebeurt dat met behulp van een speciaal programma, Navigator, dat nu aan versie 3.5 toe is. Het is een interface in de vorm van een virtueel huis, waarin de gebruiker zich verplaatst en van kamer tot kamer de toepassingen start die hij nodig heeft.

Wanneer men de computer inschakelt, toont het scherm een beeld van het bewuste huis. Met een klik van de muis kan de gebruiker elke kamer binnengaan. Hij kan zich ook van kamer tot kamer verplaatsen en zo toegang krijgen tot verschillende funkties. Bij elke kamer hoort een bepaalde groep toepassingen.

Bovenaan het scherm verschijnen ikoontjes, die het mogelijk maken bepaalde funkties in of uit te schakelen. Zo kan men Windows 95 starten, Navigator verlaten of bepalen welke gebruiker (met wachtwoord) toegang krijgt tot welke programma’s.

RONDLEIDING.

We beginnen het bezoek in de woonkamer. De gebruiker ziet een tafeltje met, binnen het bereik van de muis, een faxtoestel, een telefoon en een antwoordapparaat. Een eindje verder ziet hij een hifi-keten en een televisie. Elk objekt kan een toepassing starten. Klik op het antwoordapparaat en u krijgt een lijst van alle binnengekomen boodschappen, waarna u ze kunt beluisteren. Klik op de televisie voor beelden van de kabel of de video. Via het hifi-ikoontje kan men de radio of een muziek-cd in de cd-romspeler beluisteren.

Met een klik van de muis gaat de gebruiker naar een andere kamer, bijvoorbeeld die van de programma’s. Weer een klik, en het gekozen programma wordt gestart. Een boekenkast toont afbeeldingen van alle geïnstalleerde software. Er worden ongeveer dertig programma’s bij de computer geleverd, voor een totale waarde van 70.000 frank.

De rondleiding eindigt in de informatiekamer. Hier kan men nog altijd door te klikken verschillende elementen openen. In de galerij maakt men zich vertrouwd met het gebruik van de machine, via zeven didaktische programma’s. De boekenkast met on line-diensten geeft toegang tot CompuServe en van daar tot het Internet. Ten slotte vindt men in de elektronische boekenkast alle informatie over de computer zelf. Afgezien van de handleiding voor het opstarten, die in gedrukte vorm geleverd wordt, is de dokumentatie volledig elektronisch een aanpak die naar verluidt veel gebruikers voldoet maar andere zou kunnen afstoten.

KRACHTIGE KONFIGURATIE.

Hoewel alle dokumentatie op de cd-rom wordt bewaard, neemt Navigator flink wat ruimte op de harde schijf in beslag : ongeveer 80 Mb. Daartegenover staat dat de toestellen met voldoende schijfruimte worden geleverd (zie : Technische fiche).

De nieuwe Packard Bell-pc’s bestaan in drie modellen : de Tower pc (kantoormodel), de Slimline pc (een meer elegante uitvoering, geschikt voor de woonkamer) en de Corner pc.

De computers zijn niet alleen uitgerust met een speciale mikrofoon waardoor het mogelijk wordt om zonder handen te telefoneren, maar ook met een afstandsbediening waarmee de muis en andere funkties worden bestuurd. Met deze computer kan men zelfs zappen : echt een machine voor heel het gezin.

F.C.

PACKARD BELL IN DE KEUKEN ? TV- en radiokaart vormen een sterke aanzet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content