OPGEFRISTE AFRIKA-DOCHTER

De Antwerpenaar Jean-François Beyer, hoofd van het Londense filiaal van Belgolaise Bank, neemt in Brussel de leiding van de afdeling corporate banking. Beyer (48 j.) belichaamt mee de generatiewissel aan de top en de dynamisering van de op Afrika gespecialiseerde dochter van Fortis Bank (ex- Generale Bank).

De benoeming in mei 1997 van de Vlaming Filip Dierckx tot voorzitter en gedelegeerd bestuurder was al een bekroning van de stille revolutie die midden de jaren negentig werd ingezet, terwijl topman Michel Israelson – ” le Sfinx” – geleidelijk naar de achtergrond schoof.

Het oubollige imago van Belgolaise als coffre fort (Nederlands kwam nauwelijks aan bod) van oud-kolonialen en dignitarissen van het Mobutu-regime werd opgepoetst; een reeks overnames en allianties leidde tot een geografische diversificatie in Afrika, buiten de drie problematische Belgische oud-kolonies. Onder Dierckx werd de dure retailbanking in Brussel opgedoekt (duizenden slapende rekeningen werden afgesloten) en duwden aanzienlijke voorzieningen op “moeilijke” commerciële transacties in Congo/Zaïre de resultaten in het rood: 912 miljoen frank verlies in 1997. Het boekjaar 1998 werd afgesloten met 210 miljoen frank winst. De cijfers wijzen op: stagnatie in Brussel (dat in volle herstructurering is); positieve resultaten in Londen en vooral Parijs.

De klemtoon ligt vandaag op activiteiten met meerwaarde in specifieke niches van corporate banking (ook buiten de cyclische soft commodities), private banking (vermogensbeheer voor een vernieuwde cliënteel) en merchant banking.

In Parijs werd in mei 1998 het departement Africa Merchant Bank (AMB) opgericht. Onder impuls van Jean-Luc Le Corre (ex- ING) is de Parijse zakenbank inmiddels erg succesvol in de uitwerking van gestructureerde financieringen voor Sifca, de grootste privé-exporteur ter wereld van cacao uit Ivoorkust. AMB geeft ook advies aan onder meer de Aga Khan Group en Hydro-Québec. Dat gebeurt in het kader van privatiseringsprogramma’s in Afrika.

Dierckx werd gedelegeerd bestuurder bij Fortis Bank, maar blijft in de raad van bestuur van Belgolaise met Karel De Boeck en Chris van Boetzelaer, twee andere Fortis Bank-vertegenwoordigers. Dierckx werd opgevolgd door Patrick Horlait, voordien directeur-generaal bijG-Bank. “We vertrekken met een propere lei,” zegt Horlait. Volgend jaar verwacht hij nog betere winstcijfers. In 1998 werd de solvabiliteitsratio via een achtergestelde lening opgetrokken tot 11,8%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content