Oostende onderzoekt en ontwikkelt

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Ondanks een kleine omzetdaling blijft het Europese bruggenhoofd van de Japanse wereldwijde marktleider in koelsystemen Daikin moeiteloos aan kop als grootste omzetmaker.

Met een omzet van 1,26 miljard euro in het boekjaar 2012-2013 kende de NV Daikin Europe een lichte omzetdaling van 1,2 procent. Het bedrijfsresultaat ging er wel op vooruit, naar 63,3 miljoen euro. Bovendien kon de onderneming de bedrijfskosten met twee procent terugdringen. Daikin Europe kon meer winst maken, ondanks een moeilijkere marktomgeving. En de markt wordt nog moeilijker voor de wereldwijde marktleider in materiaal voor verwarming, ventilatie en airconditioning.

Daikin Europe is het filiaal voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, en telt 5400 werknemers. De beursgenoteerde moeder huist in de Japanse miljoenenstad Osaka. De dochter in Oostende is een bijzonder belangrijke schakel in de groep. Niet alleen omdat de bijna 1600 werknemers verschillende apparaten maken. Vanuit Oostende worden diverse filialen in het buitenland bestuurd, waaruit ook inkomsten geïnd worden. Die opbrengsten uit financiële vaste activa maken ook dat de nettowinst met 103 miljoen euro duidelijk hoger ligt dan het bedrijfsresultaat. Oostende is ook de Europese spil voor logistiek en informatica.

België huisvest ook het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika. De diverse ontwikkelingen die er het levenslicht zien, leidden in het boekjaar tot een fiscaalvriendelijke aftrek voor octrooi-inkomsten ter waarde van 5,7 miljoen euro.

Europese crisis

En toch was het boekjaar 2012-2013 niet het beste jaar voor de Europese dochter. Dat had allemaal te maken met de eurocrisis. De markten in het Midden-Oosten, Afrika en Oost-Europa legden wel mooie groeicijfers voor. In Europa zag Daikin de markt voor airconditioning en verwarming krimpen. Er was toenemende concurrentie en dat zette neerwaartse druk op de prijzen, en deed de omzet dalen. Bovendien investeerden bedrijven minder door de economische onzekerheid. Er kwamen ook minder subsidies voor energiebesparende installaties binnen door overheidsbesparingen. De onderneming is bijzonder onderhevig aan eventueel wijzigende milieuwetten en hun impact op airconditioning en de warmtepompenindustrie.

Maar een wereldwijde marktleider blikt liever vooruit: in het boekjaar werd voor 19 miljoen euro geïnvesteerd in Oostende, vooral in de ontwikkeling van innovaties. Met die superieure technologie zou Daikin het verschil moeten kunnen maken. In het verleden werden veranderende milieuwetten als een competitief voordeel ervaren, door de grote kennis en hoge efficiëntie van Daikin in koeltechnieken.

WOLFGANG RIEPL

Daikin maakt met superieure technologie uit Oostende het verschil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content