Nieuwe makelaar in Brussel

Op de Brusselse kantoormarkt knokt een tiental vastgoedmakelaars om mandaten en marktaandeel. Toch kan er nog gerust eentje bij, vindt nieuwkomer Structura.

J ones Lang LaSalle, Cushman & WakefieldHealey & Baker, Catella Codemer, DTZ, CB Richard Ellis, Immobiliën Hugo Ceusters, King Sturge, Knight Frank, GVA Grimley, ATIS REAL Auguste-Thouard…Geen gebrek aan grote namen van makelaars die actief zijn op de Brusselse kantoormarkt. En toch waagt een nieuwkomer zich op de markt: Structura. Luc De Neve, gedelegeerd bestuurder van Structura, ziet geen probleem in het grote aantal concurrenten. “De Brusselse kantoormarkt is voldoende groot,” stelt hij zelfverzekerd.

De Neve startte met Structura in 1989. Aanvankelijk concentreerde hij zich op de residentiële markt in de omgeving van Asse-Merchtem. Een regio met een aantal belangrijke industrieparken. Structura kreeg dan ook sporadisch opdrachten voor bedrijfsmatig, meestal semi-industrieel, vastgoed. Zijn schoonzoon, Dimitri Saerens, die zich in 1999 bij de zaak voegde, bouwde deze tak verder uit. Het was ook hij die het idee opperde om Structura te lanceren op de Brusselse kantoormarkt. Begin dit jaar kregen die plannen vorm.

Structura wil zich concentreren op twee deelmarkten: het centrum van Brussel en de West-Ring van Brussel, zeg maar de regio van Vilvoorde tot Halle. “De West-Ring is onze habitat,” licht Dimitri Saerens toe. “Er is geen makelaar die deze regio beter kent dan wij. We geloven ook sterk in die regio. Zowel vanuit Gent, via de E40, als vanuit Antwerpen, via de A12, is dit gedeelte van de Ring goed bereikbaar. Het is dus een alternatief voor de steeds moeilijker bereikbare omgeving van Zaventem.” In het centrum van Brussel, inclusief de Leopoldswijk, wil Structura aanwezig zijn omdat dit, dankzij de vele nationale en internationale overheidsinstellingen, een zeer stabiele deelmarkt is. Slechte conjunctuur of niet, de vraag naar kantoorruimte blijft daar op peil.

De ambities van Structura zijn niet min: op korte termijn nummer drie worden in de regio West-Ring, op lange termijn ambieert Structura er zelfs het marktleiderschap. “Dat is niet onrealistisch,” vindt Luc De Neve. “Onze voornaamste troef, die lokale marktkennis, is heel belangrijk. Want in vastgoed telt niet alleen het gebouw, je moet ook de omgeving kunnen verkopen. Dat we in het centrum van Brussel geen toppositie moeten ambiëren, besef ik ook wel. Als we daar elk jaar enkele mooie deals kunnen realiseren zijn we tevreden.”

De persoonlijk aanpak

Aan marktkennis en enthousiasme ontbreekt het Saerens en De Neve niet. Maar volstaat dat om de strijd aan te binden met de grote jongens in de sector? Dimitri Saerens geeft toe dat de start iets moeilijker was dan verwacht, maar dat wijt hij vooral aan een wat ongelukkige timing. Dat Structura een kleine makelaar is – er werken acht mensen – hoeft volgens hem geen nadeel te zijn. “Onze aanpak is veel persoonlijker dan die van de grote makelaars,” stelt hij. “Vergeet ook niet dat er daar veel rotatie en verloop is. En we merken dat een aantal partijen de arrogantie van sommige grote makelaars beu is. In die zin kunnen wij als nieuwkomer en klein bedrijf rekenen op heel wat sympathie.”

Een andere mogelijke handicap: in tegenstelling tot de concurrenten die ofwel onderdeel zijn van een internationale groep ofwel gelieerd zijn met een internationaal netwerk, kan Structura niet terugvallen op een internationale partner “Dat is ook niet nodig,” zegt Luc De Neve. “De eindbeslissing over een Belgische vestiging wordt misschien in het buitenland genomen. Maar dan hebben we het over het plaatsen van een handtekening. Het zijn de lokale managers die de alternatieven aanreiken. En het is dus in de eerste plaats belangrijk om met die mensen een goed contact te hebben.”

Is het dan geen beperking om zich als Vlaamse makelaar te profileren? Het Brusselse vastgoedwereldje is nog in grote mate Franstalig. “Dat is toch sterk aan het veranderen,” reageert De Neve. “Steeds meer zie je dat Vlamingen belangrijke posities in de vastgoedwereld innemen. Maar het is misschien wel juist dat de traditionele makelaars wat achterop lopen in deze evolutie.”

Laurenz Verledens [{ssquf}]

“We merken dat een aantal partijen de arrogantie van sommige grote makelaars beu is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content