Nieuwe diensten op het voorplan

Van bankverzekeren tot verzekeringsbankieren: de financiële instellingen zoeken nieuwe distributiekanalen.

Eind 2001 telde België 113 banken. Daarvan waren er 67 naar Belgisch recht – een derde minder dan in 1996. In tien jaar slonk het aantal agentschappen met een vierde, tot 6168 eind 2001. Ondanks die herstructureringen werken er nog altijd zo’n 76.000 mensen in de sector, evenveel als in 1995.

De ongeveer 150 verzekeringsmaatschappijen die vaak aan banken zijn verbonden, hebben de sector naar het bankverzekeren doen evolueren. Op die manier hebben de in de bankgroepen geïntegreerde verzekeringsmaatschappijen een flink marktaandeel in de individuele levensverzekeringen verworven. Omgekeerd proberen de verzekeraars financiële producten te verkopen. Maar het verzekeringsbankieren komt wat moeilijk van de grond, net zoals de directe verzekeringen trouwens, waarvan het marktaandeel erg bescheiden blijft.

Rijsel vormt het grootste Franse regionale centrum voor het verzekeringswezen, de eerste financiële plaats na Parijs en de derde beurspool van Frankrijk. De uiterst autonome regionale of nationale instellingen in de regio Nord-Pas de Calais hebben ervoor gezorgd dat zij een regionale beslissingsbevoegdheid kregen. In de verzekeringstak werken 5700 mensen. De regio staat bovenaan het nationale klassement wat betreft het aantal hoofdkantoren van verzekeringsmaatschappijen.

De financiële diensten spelen een grote rol in de economie van de graafschappen Kent en Medway, waar talloze financiële instellingen zijn gevestigd. Zo heeft Nat West, vandaag een dochter van de Royal Bank of Scotland, er bijvoorbeeld een callcenter opgezet. De Lloyds TBD Bank heeft een belangrijk kernkantoor in Gillingham. En Ashcourt Asset Management is een van de prominentste beheerders van activa in het zuiden van Engeland.

Wij hebben in onze klassementen geen banken of verzekeringsmaatschappijen opgenomen, omdat hun balansen volgens speciale vormvoorschriften worden opgesteld. Aangezien het leeuwendeel van de prominente maatschappijen in Brussel is gevestigd, vinden we geen enkele Belgische euregio-vertegenwoordiger terug in de categorie grote ondernemingen.

Bij de middelgrote bedrijven is de euregio-winnaar het Belgische Fiat Ges. Co, een bedrijf uit de autogroep Fiat dat financiële diensten aanbiedt. Vandaag wordt gedacht aan het aanbieden van diezelfde diensten aan bedrijven buiten de Fiat-groep. De tweede Belg, Intrum Justitia (de nummer 4 in de euregio), is lid van de eerste Europese incassogroep met dezelfde naam. In 2001 kocht Intrum de Europese activiteiten van Dun & Bradstreet over. Van Geet, Derick & Co(de nummer 5 in de euregio) is een vereniging van bedrijfsrevisoren.

In de categorie kleine bedrijven is Crion, een makelaar uit de regio Gent die gespecialiseerd is in kredietverzekering, de eerste Belg (en goed voor de tweede plaats in de euregio).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content