Nieuw kantoorcomplex op Antwerpse Zuid

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Op wandelafstand van het Antwerpse Justitiepaleis bouwt Fico een opvallend gemengd project, Nieuw Zuid. De projectontwikkelaar lonkt vooral naar de grotere advocatenkantoren.

De Antwerpse stadsontwikkelingsprojecten komen in een stroomversnelling. Op het Eilandje, in het noorden van de stad, start Project2 nog dit jaar met de bouw van de eerste twee van zes torens langs het Kattendijkdok. In het dossier Militair Hospitaal kunnen Wilma en Vanhaerents wellicht na de zomervakantie de eerste sloopwerken aanvatten. En voor het Prestibelproject, inmiddels omgedoopt tot Regatta, is het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) klaar. Projectontwikkelaar Vooruitzicht bereidt momenteel de eerste verkavelingsaanvraag voor.

Alleen op de nieuwe wijk Nieuw Zuid – het ontwerp-BPA is gedateerd en moet bijgestuurd worden – blijft het wachten. Of toch niet? Want op 15 juni komt de Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout (Open VLD) de eerste steen leggen van het project Nieuw Zuid. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om de nieuwe wijk, maar om een gemengd project van ongeveer 28.000 vierkante meter op de hoek van de Jan Van Gentstraat en de Pacificatiestraat. Het project ligt pal tussen twee belangrijke trekkers in deze buurt: het nieuwe Justitiepaleis en het nieuwe hoofdkantoor van Bank J. Van Breda & Co in het voormalige goederenstation Antwerpen-Zuid.

Fico opteerde voor een gebouw met een uitgesproken architectuur. “Architect Jan Veelaert heeft een gebouw ontworpen dat in de negentiende-eeuwse omgeving past, maar dat ook niet misstaat naast het Justitiepaleis,” aldus Luc Sienaert, bestuurder van projectontwikkelaar Fico. Aan de kant van de Pacificatiestraat komt op het gelijkvloers een Super GB en de verdiepingen worden ingevuld met 37 luxeappartementen. Maar met een oppervlakte van 8000 vierkante meter vormt het kantoorgedeelte de hoofdbrok van het project Nieuw Zuid. Een logische keuze vanwege de ligging vlak bij de oprit naar de Antwerpse ring en op wandelafstand van het nieuwe Justitiepaleis. “We mikken voor de verhuur deels op advocaten, maar dan wel op de grotere kantoren,” legt Sienaert uit. “We starten met een minimumkantooroppervlakte van 500 vierkante meter. In de omgeving is er voldoende aanbod voor kleine kantoorgebruikers. Maar Antwerpen kampt wel met een tekort aan state-of-the-art kantoren.” Het kantoorgedeelte komt aan de Jan Van Gentstraat. Fico rekent op huurprijzen van 125 tot 130 euro per vierkante meter per jaar.

Uitverkoop van residentieel vastgoed

Fico is actief in Vlaanderen en Brussel. In Brugge herontwikkelde het enkele historische panden zoals het Huidevettershuis en Burg 16 op het gelijknamige plein. In de Gentse Kortedagsteeg realiseerde het een residentieel en winkelproject. Het Alhambragebouw aan de Emile Jacqmainlaan, met onder meer het Vlaamse ministerie van Landbouw als huurder, is de bekendste ontwikkeling van Fico in Brussel. Antwerpen is relatief nieuw terrein. Op het Koningin Astridplein bouwde de groep onlangs wel een kantoorgebouw naar een ontwerp van Christine Conix. Ook het aanpalende Agorahotel is een ontwikkeling van Fico.

Wat opvalt in dit lijstje, is dat Fico ontwikkelt op gewilde locaties met een zekere naamsbekendheid. Dat is geen toeval. Fico is gegroeid uit de patrimoniumvennootschap van bingokoning Willy Michiel en, zegt Sienaert, “die patrimoniuminsteek is nog steeds aanwezig in de firma”. Hij biedt daarom graag iets meer voor een grond, als de locatie maar juist zit. “De gerealiseerde projecten komen in principe altijd in de eigen portefeuille terecht. Dat heeft een invloed op de manier waarop we ontwikkelen. De lange termijn is voor ons belangrijk.”

Het residentiële gedeelte van de veelal gemengde projecten biedt Fico wel te koop aan. “Omdat we graag een graantje meepikken van de hausse op de appartementenmarkt,” legt Sienaert uit. “Maar vooral omdat de residentiële huurmarkt de beste tijd achter de rug heeft. De beheerskosten namen jaar na jaar toe. Wat we nog aan residentieel vastgoed in de portefeuille hebben, zijn we om dezelfde redenen aan het afbouwen.” Vandaag is het residentiële gedeelte, inclusief het privépatrimonium van Willy Michiels, nog goed voor 30 % van de portefeuille, maar het vertegenwoordigt nauwelijks 15 % van de huuropbrengsten.

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content