Multimedia-integratie op topniveau

Ook bijna-honderdjarigen kunnen nog innovatief zijn. Getuige daarvan Tein Telecom. De onderneming werd in 1913 opgericht door Eugène Loncour, de grootvader van de bedrijfsleider. Ze is marktleider in een niche: de opbouw en de levering van innovatieve netwerkoplossingen voor video, spraak en data.

Oorspronkelijk hield het familiebedrijf zich bezig met de installatie en de distributie van telefoontoestellen. Vandaag biedt ze een veel bredere waaier aan technieken aan. Sinds de jaren tachtig, toen de telecommarkt vrijgemaakt werd, heeft Tein Telecom zijn activiteiten gediversifieerd.

Dankzij partnerships met fabrikanten van telecomuitrusting rust ze de meeste marktzalen van bankinstellingen uit met realtime communicatieplatformen. “Het is een specifieke omgeving die totaal verschilt van de klassieke telefooncentrale”, zegt gedelegeerd bestuurder Frédéric Loncour. “We zijn daarin marktleider in België. Het is een mooi voorbeeld van de markten die we willen aanboren. Het is de doelstelling van Tein Telecom om aanwezig te zijn in niches waarin we onze competentie en onze expertise kunnen doen gelden door middel van onze multimediaplatforms.” De Brusselse firma levert ook op maat gemaakte oplossingen voor controlekamers, de gebruikers van camerabewaking en verkeersmanagers.

Innoverend platform

Als spitstechnologiebedrijf heeft Tein Telecom software ontwikkeld onder de naam SightVision, waarmee een volledige camerabewakingsinfrastructuur intuïtief beheerd kan worden. “Onderzoek en ontwikkeling vormt de kern van ons bedrijf”, gaat Loncour voort. “SightVision kan gebruikt worden in verschillende omgevingen. Zo kan bijvoorbeeld in de haven van Antwerpen, in het raam van de maritieme bewaking, een operator met een eenvoudige klik een schip identificeren, waarna de camera’s het automatisch volgen.

Naast de banken en de tradingzalen is de overheid een belangrijke klant van de Brusselse firma. Ze doet geregeld mee aan aanbestedingen voor camerabewakingssystemen. Daarvoor biedt ze regelmatig nieuwe toepassingen aan.

“Vroeger keken de operators in een controlecentrum naar een muur van televisieschermen. Die tijd is voorbij. Het feit dat men onmiddellijk kan beschikken over het goede beeld en dus over de juiste informatie verbetert automatisch het beslissingsproces”, vervolgt Loncour.

Tein Telecom is onafhankelijk van de grote groepen en fabrikanten die actief zijn in de IT- en de communicatiesector. Voor belangrijke projecten knoopt het wel strategische partnerships aan. “Onze klanten beschouwen die onafhankelijkheid en onze omvang als kmo als troeven. Zij weten dat ze met specifieke vragen bij ons terechtkunnen.”

Intelligente camera’s

Tein Telecom heeft een honderdtal mensen in dienst, onder wie vijftien in Nederland. Vorig jaar boekte het een omzet van 18 miljoen euro. Tot de meest recente realisaties behoren onder meer de afstandsbediening van de bruggen en sluizen op het kanaal Dessel-Schoten, de radio-infrastructuur in de havens van Antwerpen en Gent, de camerabewaking en de audiovisuele analyse van de beelden in de Brugse binnenstad, de ontwikkeling van het Vlaams Tunnelcentrum, het dynamisch management van het verkeer op de Vlaamse wegen met automatische nummerplaatherkenning. Het zijn allemaal projecten waarbij gebruikgemaakt wordt van de meest performante technologie, zodat de verwerking van de ingezamelde gegevens optimaal verzekerd wordt.

Een ander groot project, in samenwerking met Cegelec, is de installatie van 127 camera’s in Schaarbeek, Sint-Joost en Evere, die in de loop van 2012 in gebruik genomen worden. Die digitale camera’s moeten verdacht gedrag opsporen. De beelden kunnen tot 36 keer vergroot worden en de camera’s kunnen zwenken over een hoek van 180 graden. Ze kunnen gebruikt worden om graffiti en rook op te sporen, slaan alarm bij het minste verdachte geluid en blijven roerloos stilstaan als zich enig abnormaal gedrag voordoet, zoals een automobilist die te snel rijdt. De massa gegevens wordt vervolgens verwerkt en geanalyseerd in de controlecentra. “De aanwezigheid van camera’s werkt duidelijk ontradend. Het gebruik van die camera’s is overigens bij wet geregeld en respecteert de privacy.”

Groene omgeving

De onderneming is gevestigd in een typisch Brussels woonblok en biedt haar medewerkers een zeer aangenaam werkkader met groen alom. Het herenhuis, de oude brouwerij en het nieuwe kantoorgebouw gaan harmonieus samen en dragen bij tot een ruimte die het nadenken en de innovatie bevordert. Tein Telecom speelt die kaart overigens uit in een sector die alsmaar ingewikkelder wordt. Het is een credo dat al de medewerkers van de Brusselse onderneming dagelijks delen. “Niet alleen ons technologisch vermogen moet innovatief zijn, maar ook onze commerciële, juridische en financiële capaciteiten”, benadrukt Frédéric Loncour. “We zijn actief op erg specifieke markten en we moeten constant de opkomende technologie in het oog houden en optimaal inzetten ten gunste van onze klanten.”

GUY VAN DEN NOORTGATE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content