Mobiel vergaderen zonder gedoe

© GET

Met Spark Board vindt het technologiebedrijf Cisco de vergaderzaal opnieuw uit. Het systeem laat interne en externe medewerkers naadloos samenwerken.

Mobiliteitsoplossing

Telewerken is een krachtig middel om de mobiliteitsknoop mee te ontwarren. Nochtans blijkt uit de recentste cijfers van Eurostat (2015) dat nog maar 16,1 procent van de Belgische werknemers soms tot regelmatig aan telewerken doet. Een duidelijke groei ten opzichte van een paar jaar geleden, maar er is nog flink wat groeimarge. Tegelijk stelt zich een probleem: hoe behoudt u op afstand een optimale communicatie met collega’s op de bedrijfsvloer, en hoe neemt u zo efficiënt mogelijk deel aan vergaderingen? Spark Board werpt zich op als oplossing.

Duizend mogelijkheden

Het toestel ziet eruit als een kruising tussen een moderne flatscreentelevisie en een kolossale tablet. Het 4K ultra hd-aanraakscherm van Spark Board heeft in zijn kleinste vorm een schermdiagonaal van 55 inch. Hij vervult de functies van presentatietool, (video)belsysteem, whiteboard en interactief deelsysteem voor documenten, schetsen, notities en agendapunten. Volgens Bart Vanden Wyngaerd, die bij Cisco de Collaboration Group aanstuurt in Noord-Europa, vervangt het product alle apparaten in de vergaderzaal. “Spark Board vervangt de projector, de flipchart, de vergadertelefoon, de luidsprekers, de televisie, de webcam en alle bijbehorende afstandsbedieningen. Dat werkt veel overzichtelijker en efficiënter.”

Draadloos

Het systeem rekent af met compatibiliteitsproblemen tussen apparaten, elimineert het technische geknutsel met verbindingen om toestellen samen te gebruiken en maakt vergaderen interactiever dan ooit. De hardware van Spark Board werkt via het internet draadloos samen met de Spark-app. Met die software kunnen medewerkers in de vergaderzaal, thuiswerkers en externe klanten en consultants dezelfde virtuele vergaderruimte betreden. Daarna kan iedereen met een swipe op zijn smartphone, tablet of laptop chatten, bellen, documenten doorsturen en presentaties volgen of geven.

Spitstechnologie

Wie virtueel mee vergadert, kan op het scherm van Spark Board met aanraakpennen illustraties maken. Microfoons, die weggewerkt zitten in de bovenrand van het scherm, detecteren wie er in de vergaderzaal aan het woord is. Daarna richt de videocamera zich automatisch op de spreker. Een geluidsfilter rekent af met achtergrondgeluiden en geroezemoes, zodat het geluid van de spreker altijd optimaal opgepikt en doorgestuurd wordt. “Het Spark-platform is ook perfect inzetbaar bij klantendiensten, ziekenhuizen of in het onderwijs”, zegt Arnaud Spirlet, directeur Cisco Belux.

Alternatieven

Spark is niet het enige digitale samenwerkingssysteem. De softwaremogelijkheden zijn min of meer te vergelijken met Slack, dat bijna vier jaar op de markt is. In november lanceerde ook Microsoft een communicatiesysteem voor bedrijven, Teams. Daarmee kunnen interne en externe medewerkers snel met elkaar in contact treden, teams vormen en samenwerken. In oktober kwam Facebook met Workplace: een digitaal samenwerkingsplatform en een flexibele vervanger voor het intranet van bedrijven. Wat Spark anders doet, is de combinatie met de hardware. Spark Board maakt alle functies van het samenwerkingssysteem toegankelijk via één toestel.

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content