Meten is besparen

Roel Van Espen medewerker Trends

Er bestaan heel wat tools en apps waarmee u uw energieverbruik kunt monitoren of zelfs bijsturen. Een overzicht van het aanbod.

Er zijn flink wat tools en apps op de markt waarmee u uw energieverbruik kunt monitoren. Ze worden aangeboden door energieleveranciers, maar andere zijn los verkrijgbaar. Voordat u een slimme thermostaat uitkiest, is het belangrijk dat u een goede vergelijking maakt van de mogelijkheden en de kosten van het aanbod. Niet elke tool is compatibel met uw verwarmingssysteem. Verandert u later van energieleverancier, dan kunt u uw toestel mogelijk niet meer gebruiken. En een slechte wifiverbinding in huis kan een goede werking belemmeren.

Nest

De slimme thermostaat Nest is vrij populair. De derde – en recentste – generatie koopt u voor 249 euro. Daar komen mogelijk installatiekosten bij, die sterk kunnen variëren van installateur tot installateur. Klanten van Lampiris kunnen het apparaat voor 199 euro aanschaffen. Voor de installatie rekent de energieleverancier 109 euro aan. Bijkomende abonnementskosten zijn er niet. Bij Essent krijgt u een Nest-thermostaat voor 1 euro bij een Comfort Pack van drie jaar elektriciteit en gas. Voor de installatie verwijst Essent naar een website met erkende installateurs. Gemiddeld kost de installatie zo’n 100 euro.

“De klant hoeft het toestel niet zelf te programmeren. De eerste week gebruik je Nest als een klassieke thermostaat, en verhoog of verlaag je de temperatuur zoals vroeger”, legt Barbara Janssens van Essent uit. “Nest stelt zelf een gepersonaliseerd schema op, dat met de tijd verfijnt. Dankzij ingebouwde sensoren of via een draadloze camera weet het apparaat als er iemand in huis is. De functie Auto-Afwezig verlaagt dan automatisch de temperatuur.” Bovendien kunt u de temperatuur op elk moment zelf aanpassen op het toestel of met behulp van uw computer, tablet of smartphone (iOS en Android).

“Nest interpreteert je gewoonten en maximaliseert op basis daarvan de energiebesparingen en het comfort”, bevestigt Grégoire van Cutsem van Lampiris. “De intelligente thermostaat zorgt voor permanente aanpassingen op basis van de isolatiegraad van de woning en de buitentemperatuur.” De nieuwste generatie Nest-thermostaten ondersteunt het zogenoemde OpenTherm-protocol. Daardoor kan uw ketel niet alleen aan- of uitstaan, maar ook op halve kracht draaien.

Hoeveel kunt u besparen met Nest? “Verwarmingskosten bepalen in België meer dan de helft van de energierekening”, zegt Barbara Janssens. “Onze klanten slagen erin hun energiefactuur gemiddeld 20 procent lichter te maken. Nest laat bovendien dagelijks zien hoeveel energie je verbruikt: dat stimuleert een betere bewustwording.” Ook de studies van Lampiris tonen aan dat een correcte programmering via Nest een besparing van gemiddeld 20 procent oplevert. Grégoire van Cutsem: “Mensen die vóór de aanschaf van de slimme thermostaat hun verwarming niet programmeerden, besparen er meer mee dan wie zijn woning vroeger al verantwoord verwarmde.”

Boxx

Vanaf april 2016 is de nieuwe boxx van Electrabel beschikbaar. Het is een thermostaat die rekening houdt met de karakteristieken van uw woning en die zich aanpast aan de weersomstandigheden. “Je bepaalt wanneer je welke temperatuur wenst, en boxx regelt de verwarming automatisch”, zegt woordvoerder Geetha Keyaert. “Dankzij de ondersteuning van het OpenTherm-protocol kan de thermostaat de nieuwste generatie modulerende ketels aansturen. Boxx geeft je in real time inzicht in je elektriciteits- en gasverbruik. Daarnaast kun je je verbruikshistoriek opvragen in kilowattuur en in euro’s.” Een mobiele app voor iOs en Android hoort er ook bij.

U kunt het toestel uitbreiden met extensies, zoals intelligente stopcontacten. Vanaf juni wordt het mogelijk uw zonnepanelen te monitoren, en vanaf het najaar kunt u er rookmelders op aansluiten. Voor het toestel betaalt u eenmalig 199 euro plus 99 euro installatiekosten, en voor het gebruik wordt maandelijks 3,5 euro aangerekend. De mobiele app is gratis. Klanten die intekenen op het Active-contract van vier jaar, krijgen de boxx gratis. Zij hoeven enkel het maandelijkse abonnement te betalen als ze updates willen ontvangen. Hoeveel u met boxx kunt besparen, kan Electrabel niet zeggen.

Anna

De energieleverancier Eni biedt zijn klanten Anna aan. Ook met die slimme thermostaat kunt u uw verwarming regelen met een mobiele app (voor Android en iOS) of vanaf uw computer. Dankzij het ingebouwde Geofencing-trackingsysteem registreert de app dat u in de buurt bent, om uw verwarming in of uit te schakelen. Waak er wel over dat u thuisblijvers niet in de kou zet. U stelt zelf een basisschema per dag op, maar Anna houdt ook rekening met de karakteristieken van uw woning, uw levensstijl en de weersomstandigheden. Dankzij de ondersteuning van het OpenTherm-protocol kan de thermostaat ook de nieuwste generatie modulerende ketels aansturen.

Anna brengt daarnaast uw verbruik in kaart. Regelmatig ontvangt u alle details per e-mail, inclusief tips om zuiniger om te gaan met energie. Volgens Eni kunt u op die manier tot 15 procent op uw energiefactuur besparen, wat overeenkomt met een gemiddelde winst van 140 euro per jaar. Als Eni-klant betaalt u eenmalig 1 euro voor de aankoop van de slimme thermostaat, maar dan moet u wel een energiecontract van drie jaar afsluiten. De installatie kost 99 euro, maar tot en met 31 maart 2016 is dat gratis. De mobiele app kunt u kosteloos downloaden, maar per maand betaalt u wel 4,99 euro voor het gebruik van de thermostaat.

Netatmo

Met de Smart Thermostaat van Netatmo, in een design van Philippe Starck, kunt u de temperatuur in uw woning aanpassen, waar u ook bent. De bediening kan op het toestel zelf, vanaf de computer of via de gratis mobiele app (voor Android, iOS en Windows Phone). De ingebouwde Auto-Adapt-functie zorgt bovendien automatisch voor de gewenste temperatuur in elke situatie. “De Smart Thermostaat houdt rekening met de isolatiegraad van de woning, met de buitentemperatuur en met de weersvoorspellingen”, weet Nico De Bie van Luminus, de energieleverancier die deze oplossing aanbiedt aan zijn klanten. “Bovendien leert hij de gewoonten van de gebruiker kennen en past hij de verwarmingscyclus aan. Hij meldt het ook als de verwarming niet goed functioneert.”

De historiek van de temperatuur binnenshuis, de activiteit van uw boiler, uw verbruik en uw energiebesparing kunt u op elk moment inkijken. Bovendien ontvangt u elke maand een persoonlijk energierapport via e-mail. Volgens Netatmo bedraagt de gemiddelde energiebesparing via de Smart Thermostaat 37 procent, maar Luminus houdt het op 10 procent.

Koopt u het toestel via die energieleverancier, dan betaalt u 199 euro, 75 euro of helemaal niets. Het exacte bedrag hangt af van het gecombineerde Luminus-contract. De prijzen zijn inclusief installatie, die overigens volledig draadloos kan. Koopt u de Smart Thermostaat gewoon in de winkel of online, dan betaalt u 179 euro, plus 79 euro installatiekosten via een erkende partner. Er worden geen maandelijkse bedragen aangerekend.

Smappee

Smappee is een slimme energiemonitor die u gegevens in real time bezorgt over uw elektriciteitsverbruik, en sinds kort over uw gas- en waterverbruik. Hij brengt daarnaast de kosten in kaart – niet alleen voor de hele woning, maar ook per apparaat. “Uit onderzoek blijkt dat het continue monitoren van energieverbruik op toestelniveau leidt tot een besparing van 12 procent”, weet Hans Delabie, de COO van Smappee. “Als je oude energievretende apparaten vervangt door zuinigere modellen, kun je zelfs tot 30 procent besparen. Je merkt het verschil misschien niet aan je levensstijl, maar wel aan je energiefactuur. Met eenvoudige besparingen kun je de investering in Smappee al in een of twee jaar terugverdienen.”

Via de app (voor iOS en Android) kunt u uw energieverbruik op elk moment volgen en analyseren. Dat moet u een beter inzicht geven in energievreters en sluimerverbruik. Bovendien geeft Smappee aan wanneer u een gas- of waterlek hebt. U kunt apparaten ook vanop afstand in- en uitschakelen via optionele Comfort Plugs. Het toestel registreert niet alleen uw verbruik, maar ook de eventuele energieproductie via uw zonnepanelen. Voor de elektriciteitsmonitor betaalt u eenmalig 199 euro, en de monitor voor gas en water samen kost 119 euro. Om zowel elektriciteit, gas als water te meten, betaalt u 300 euro. Wilt u ook de opbrengst van uw zonnepanelen in het oog houden, dan kost dat 100 euro extra. Abonnementskosten zijn er niet. U kunt het toestel zelf installeren of daarvoor een beroep doen op een vakman.

Roel Van Espen

Verandert u later van energieleverancier, dan kunt u uw slimme thermostaat mogelijk niet meer gebruiken.

Een slechte wifiverbinding in huis kan de goede werking van een slimme thermostaat belemmeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content