Met epo door Europa

Lieven Desmet Lieven Desmet is redacteur bij Trends.

Amgen is ‘s werelds grootste biotechnologiebedrijf. De Vlaming Chris Van Den Broucke voert de plak in twaalf Europese landen.

Chris Van Den Broucke (50).

Is: regional director Amgen Europe.

Vrije tijd: sport, muziek, reizen.

Sinds de integratie van sectorgenoot Immunex, afgerond in juli 2002, is Amgen het grootste biotechnologiebedrijf ter wereld. Het op Nasdaq genoteerde bedrijf telt wereldwijd ruim 10.000 werknemers en heeft een geconsolideerde omzet van 5,5 miljard dollar. Amgen profileert zich vooral op nierziekten, kanker en reumatologie. Met Neupogen (dat de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert) en opvolger Neulasta heeft het heuse blockbusters in huis. Aranesp is dan weer de opvolger van Erytropoëtine, dat in bepaalde kringen genoegzaam bekend is onder de roepnaam epo. Nee, we gaan geen flauwe grapjes maken over de connotatie tussen epo en de familienaam van de Europese bestuurder.

Chris Van Den Broucke heeft immers geen middeltjes nodig om zijn drukke agenda te kunnen bolwerken. Sinds eind 2002 draagt de vijftigjarige Van Den Broucke de titel van regional director en vice-president van Amgen EU-12. Van Den Broucke, die in Brussel woont, host sindsdien door de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland en Portugal. “Een regio waarvan de omzet met 350 werknemers geraamd wordt op 250 miljoen euro,” aldus Van Den Broucke.

Van Den Broucke studeerde af als doctor in de farmaceutische wetenschappen aan de KU Leuven. Later behaalde hij onder meer nog een graduaat business administration aan de toenmalige Vlerick Managementschool in Gent. Na een zevental jaar ruilde hij de research aan de KU Leuven voor de industrie. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het raakvlak tussen wetenschap en business,” zegt hij. Eerst ging hij aan de slag bij Schering-Plough en American Cyanamid.

“In 1992 stapte ik over naar Amgen, waar ik begon als managing director voor de Benelux. Pioniersjaren, zeg maar.” In 1996 kreeg hij er Scandinavië bij, wat de aanloop bleek naar de huidige twaalf landen. Ondanks zijn drukke agenda reserveert hij wekelijks zes uur om aan sport te doen. “Hardlopen, tennis, golf, daar máák ik tijd voor.” In het weekend blijft hij bij zijn gezin en neemt hij afstand van zijn werk. “Hoewel, mijn echtgenote doceert geneeskunde en farmacie in Leuven.”

“Het raakvlak tussen wetenschap en business heeft me altijd geboeid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content