Meld uw verbouwing

Roel Van Espen medewerker Trends

Wie zijn woning renoveert, loopt het risico dat zijn kadastraal inkomen stijgt. Maar het is geen goed idee zo’n verbouwing niet te melden aan het kadaster. Die aanmelding is verplicht.

Als eigenaar van een woning moet u elk jaar onroerende voorheffing betalen. Die belasting wordt berekend op basis van uw kadastraal inkomen — het gemiddelde netto-inkomen dat u zou ontvangen door uw woning een jaar lang te verhuren. Hebt u twee of meer kinderen, dan kunt u aanspraak maken op een lager tarief. Woont u in een ‘bescheiden woning’, dan hebt u recht op een korting van 25 procent op de onroerende voorheffing, op voorwaarde dat het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen van de onroerende goederen die u in Vlaanderen bezit niet meer bedraagt dan 745 euro. In het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mag het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen van alle onroerende goederen die een eigenaar in heel België bezit, niet hoger zijn dan 745 euro.

Hogere huurwaarde

Het kadastraal inkomen van uw woning werd vastgesteld door een ambtenaar van het plaatselijke controlekantoor van het kadaster. Sindsdien wordt het kadastraal inkomen elk jaar geïndexeerd. Het is niet langer representatief als u intussen verbouwingswerken hebt uitgevoerd die het wooncomfort van uw woning hebben verbeterd, en waardoor de potentiële huurwaarde dus is gestegen. Dat is bijvoorbeeld het geval als u centrale verwarming laat installeren, een deel van de zolder tot een slaapvertrek omvormt, een garage aanbouwt of het huis uitbreidt met een veranda.

U bent verplicht een verbouwing binnen de dertig dagen na de voltooiing van de werken te melden aan het controlekantoor van het kadaster in uw gemeente. De kans bestaat dat u het bezoek krijgt van een ambtenaar die de werken komt bekijken en dat hij daarna het kadastraal inkomen van uw woning herberekent. Daardoor kan een renovatie op lange termijn financiële gevolgen met zich brengen waar u mogelijk geen rekening mee hebt gehouden. Als het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen van een bescheiden woning door zo’n herberekening boven de grens van 745 euro uitkomt, kunnen de extra kosten hoog oplopen. U hebt dan niet langer recht op de tariefvermindering van 25 procent.

Bij de herziening van het kadastraal inkomen wordt ook rekening gehouden met de buurt en de streek waar u woont. Zijn die er sinds de laatste berekening op vooruitgegaan, dan heeft dat ook een invloed op de onroerende voorheffing.

Bouwovertreding

Sommige eigenaars zijn niet geneigd hun verbouwingen aan te geven, uit vrees voor een belastingverhoging. Maar dat houdt risico’s in: ze begaan daarmee eigenlijk een bouwovertreding en ze riskeren administratieve en zelfs penale sancties. Bovendien durven heel wat eigenaars geen renovatiepremie aan te vragen, omdat ze vrezen dat de renovatie dan wordt gemeld aan het kadaster. Ze grijpen zo naast een financiële tegemoetkoming die misschien wel groter zou geweest zijn dan de extra kosten van een hoger kadastraal inkomen. Het is belangrijk te weten dat energiebesparende investeringen niet altijd een invloed hebben op uw kadastraal inkomen. Win op voorhand inlichtingen in bij het kadaster.

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content