Meer werk dankzij diversificatie

Roel Van Espen medewerker Trends

Febelco uit Sint-Niklaas is de grootste verdeler van geneesmiddelen in ons land. Met 880 mensen permanent in dienst is het bedrijf een belangrijke werkgever in de provincie Oost-Vlaanderen.

Sinds 2002 bevoorraadt Febelco zo’n 3000 zelfstandige apothekers in heel België. Daarmee heeft het bedrijf een marktaandeel van 39 procent. In Vlaanderen is dat zelfs meer dan 50 procent. “Uniek is onze coöperatieve structuur”, zegt apotheker en gedelegeerd bestuurder Eric Van Nueten. “Ongeveer de helft van onze klanten is ook aandeelhouder. Ze hebben er dus alle baat bij dat Febelco het goed doet. Dat zorgt voor een grote binding met onze coöperanten.”

Febelco bevoorraadt zijn klanten tot viermaal per dag. Dat gebeurt vanuit de acht verkooppunten in Vlaanderen en via de dochtermaatschappij Mauroy in Henegouwen. Elke werkdag krijgt het bedrijf meer dan 20.000 bestellingen te verwerken, die samen goed zijn voor bijna 350.000 producten. “We hebben het meest uitgebreide productassortiment op de Belgische markt”, zegt Van Nueten. “Bovendien kunnen onze klanten steeds bij ons terecht voor de nieuwste geneesmiddelen.” Febelco heeft zichzelf tot doel gesteld te leveren binnen de twee uur na een bestelling. Daartoe leggen de 220 bestelwagens dagelijks 50.000 kilometer af: een afstand die de omtrek van de aarde ruim overtreft.

Meer dan groothandel

Febelco heeft 880 mensen in dienst, waardoor het bedrijf een plaats verdient in de top 100 van grootste werkgevers in Oost-Vlaanderen. “Dat grote werknemersaantal hebben we onder andere te danken aan onze doorgedreven diversificatie”, zegt Van Nueten. “Febelco is niet alleen een groothandel. We zijn de afgelopen jaren op zoek gegaan naar nieuwe activiteiten om zo meer toegevoegde waarde te realiseren. We hebben bijvoorbeeld een infodienst uitgebouwd, waar onze klanten terechtkunnen met vragen over onze producten. Zulke nieuwe activiteiten hebben tot heel wat extra werkgelegenheid geleid.”

Enkele van de bijkomende activiteiten van Febelco werden ondergebracht in dochterondernemingen. Een van deze dochters is Febelfarma, dat hulp biedt bij het overnemen of overlaten van apotheken. Een andere is Pharma Distri Center, dat gespecialiseerd is in de opslag en orderverwerking van farmaceutische producten in opdracht van de fabrikanten. Ook Mauroy, dat zorgt voor de bevoorrading in het Franstalige landsgedeelte, is een volle dochter. Vooorts zijn er Sodiap (een coöperatieve dochter die gespecialiseerd is in het beheer van apotheken) en Axone Pharma (sales en marketing).

Individuele pakketjes

Sinds kort is Febelco ook actief in individuele medicatievoorbereiding (IMV), een activiteit die pas sinds december 2012 wettelijk geregeld is in ons land. “Bij IMV haal je meerdere geneesmiddelen uit hun originele verpakking, en voeg je ze samen tot een pakketje op maat van een individu op een specifiek innamemoment”, zegt Van Nueten. “De vraag hiernaar is de jongste jaren sterk gestegen. Zeker in rusthuizen, waar mensen op bepaalde tijdstippen verschillende medicijnen moeten innemen. Febelco zorgt ervoor dat zij — via de apotheker — hun setje pillen krijgen in een gepersonaliseerde verpakking.”

ROEL VAN ESPEN

“Ongeveer de helft van onze klanten is ook aandeelhouder. Ze hebben er dus alle baat bij dat Febelco het goed doet”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content