Marktwaarde Dilissen en Bosmans zakt niet

Wat gebeurt er met topmanagers die moeten terugtreden? Is hun reputatie zo aangetast dat hun marktwaarde daalt? Volgens headhunters valt dat wel mee.

T heo Dilissen, Willy Bosmans… Het zijn slechts enkele namen van topmanagers waarvan onlangs bekend raakte dat ze ‘terugtreden’, zoals dat heet. Meteen rijst ook de vraag hoe ze zich op de markt zullen positioneren wanneer ze zich opnieuw beschikbaar stellen voor een topfunctie.

“Het is de gewoonte dat topmanagers na hun vertrek een tijdje uit de belangstelling verdwijnen,” zegt Jean-Charles Uyttenhove, topman bij koppensneller Ray & Berndston. “Maar de meesten kunnen echt niet stilzitten en duiken na een paar maanden weer op. Wat echter niet wil zeggen dat ze snel zullen toehappen wanneer een koppensneller hen aanspreekt. Iemand als Dilissen zal niet zomaar een nieuwe functie aanvaarden. Hij weet wat zijn kwaliteiten zijn en zal die ook uitspelen. Ondanks de crisissituatie waarin Real Software verkeerde, heeft Dilissen er toch goed werk geleverd. Hetzelfde geldt voor vroegere opdrachten bij ISS.”

Uyttenhove gelooft niet dat het vertrek van Dilissen zijn marktwaarde zal verlagen, waardoor hij in de toekomst een minder interessant compensatiepakket zou kunnen bedingen. “Een chief executive officer bepaalt zijn marktwaarde zelf. Daar spelen externe factoren geen rol in. Sommige CEO’s zijn sterk in het uitbouwen van een marketingstrategie, andere zijn echte crisismanagers. Hij wordt aangeworven met een specifiek doel en het is op basis daarvan dat een CEO over zijn loon zal onderhandelen.”

Jean-Marie Van den Borre, managing partner bij Korn/Ferry, sluit zich aan bij de analyse van Uyttenhove. “De marktwaarde van mensen als Bosmans en Dilissen wordt niet aangetast door hun vertrek. Iedereen is op de hoogte van de oorzaak van het vertrek en een headhunter kan via een aantal referenties snel op de hoogte raken van wat er binnen het management is gebeurd. Dat is trouwens een oefening die je verplicht bent te maken als je een ex-CEO voor een nieuwe functie wil aanspreken. Is hij verantwoordelijk voor wat er is misgegaan? Wie heeft hem gedwongen te vertrekken? Naar een klant stappen met een CV dat hiaten vertoont, is dodelijk.”

Toch benadrukken executive searchers dat een CEO die de bons heeft gekregen, niet direct op beide oren mag slapen. Uyttenhove: “Hij mag dan een sterke staat van dienst hebben, dat betekent niet dat hij zeer snel opnieuw aan de bak geraakt. Een criterium dat wel eens uit het oog wordt verloren, is de leeftijd. Het is moeilijk om iemand te plaatsen die ouder dan 48 jaar is. Dat kan nog wel lukken voor absolute topfuncties bij Belgacom, ING of Fortis. Maar toch, hoeveel nieuw aangestelde CEO’s bij Belgische topbedrijven zijn ouder dan vijftig?”

Waarmee de koppensnellers niet gezegd willen hebben dat Bosmans niet meer aan de bak raakt. Uyttenhove: “Het netwerk dat een CEO uitbouwt, blijft belangrijk, zeker in België. Cijfers bestaan er natuurlijk niet, maar veel managers raken zo opnieuw aan de bak. Wij missen soms opdrachten omdat iemand via via een topfunctie heeft gekregen. Een netwerk uitbouwen is voor een CEO cruciaal om enige geloofwaardigheid op te bouwen, zelfs om te bestaan.”

A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content