Magische 100 dollargrens gesloopt

© REUTERS

Voor de grootste naam in de wereld van de landbouwwerktuigen zit het boekjaar 2015-2016 er al op (afsluitdatum 30/10). En het is een einde in stijl geworden. Want de bekendmaking van veel beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal deed de koers van Deere & Company ruim 11 procent opveren en zelfs voor het eerst door de magische grens van 100 dollar breken. Maar of daarmee de moeilijke periode definitief achter de rug is, is nog niet zeker. De druk op de landbouwinkomsten van de jongste jaren merkten we ook heel duidelijk op in de resultaten van de jongste jaren bij Deere. Het vierde kwartaal van het boekjaar 2015-2016 leverde een omzet op van 5,65 miljard dollar, 5 procent lager dan de 5,93 miljard dollar van de periode augustus-oktober 2015. Het bedrijfsresultaat (ebit) viel met 8 procent terug tot 518 miljoen dollar, versus 561 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De erg aangename verrassing was dat de bedrijfswinst van de ‘pure’ landbouwactiviteiten er met 37 procent op vooruit is gegaan. Per aandeel kwam de winst uit op 0,90 dollar, tegenover 1,08 dollar in het laatste kwartaal van het boekjaar 2014-2015. De gemiddelde analistenverwachting bedroeg echter slechts 39 dollarcent per aandeel. Vorig kwartaal was de landbouwgigant er voor het eerst in 2,5 jaar in geslaagd een lichte stijging (van 1,53 naar 1,55 dollar) van de winst per aandeel te laten optekenen. Die vooruitgang heeft in de landbouwdivisie doorgezet. De bedrijfsleiding had overigens nog goed nieuws. De verwachting voor het nettoresultaat in het net gestarte boekjaar 2016-2017 werd opgetrokken naar 1,4 miljard dollar, tegenover een analistenconsensus van 1,21 miljard dollar. De gemiddelde omzetverwachting van de analisten voor het lopende boekjaar bedraagt 23,2 miljard dollar, in lijn met de 23,4 miljard dollar in het net afgesloten boekjaar.

Deere & Company werd in 1837 door John Deere gesticht. De hoefsmid ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. Ruim 175 jaar later kent zowat iedereen ter wereld de landbouwwerktuigen in groen en geel met een hert als logo. De jongste jaren hebben we heel wat recordoogsten gekend, onder meer in de Verenigde Staten. Daardoor zijn de prijzen voor landbouwgrondstoffen aanzienlijk gedaald. De inkomens van de Amerikaanse landbouwers bijvoorbeeld lagen daardoor in 2016 tot een derde lager dan in recordjaar 2012. Zeker grotere investeringen zoals in landbouwwerktuigen zijn gevoelig voor de evolutie van de inkomens van de landbouwers. Toch zal de productiviteit in de sector (drastisch) omhoog moeten. Meer en betere landbouwwerktuigen gebruiken blijft op langere termijn een ‘must’ voor de landbouwsector. Deere haalde afgelopen boekjaar 69,4 procent van de omzet uit de landbouwactiviteiten. De resterende inkomsten komen uit materialen voor de bouw- en bosbouw. Daarnaast is er ook een financiële poot, die zich met verhuur en leasing van vooral landbouwvoertuigen bezighoudt.

Conclusie

Deere kon aangenaam verrassen met zijn resultaat, maar de omzet staat wel nog altijd onder druk. Het aandeel is met een verwachte koers-winstverhouding van 24,5 niet goedkoop en de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt ruim 14. We zien dan ook betere en vooral goedkopere alternatieven in de landbouwsector.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Al verschenen op insidebeleggen.be op 6 december

DE WINSTCIJFERS VOOR HET VIERDE KWARTAAL WAREN EEN ERG AANGENAME VERRASSING.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content