Made in Belgium

NICOLAS COLSAERTS De grote broer van de Belgische golftop. © BI

Met drie spelers in de European Tour en een wereldtitel voor ploegen is het hoogconjunctuur in de Belgische golfwereld. Natuurlijk is dat geen reden om op de lauweren te rusten. De Belgische Golffederatie heeft dan ook een ambitieus project opgestart om jonge spelers beter te begeleiden, vanaf de basis tot in de top van de piramide. “Dit is een plan voor de lange termijn”, zegt voorzitter Emmanuel Rombouts. “We brachten alle belangrijke spelers samen: de twee regionale liga’s (Golf Vlaanderen en AFGolf), de PGA of Belgium (die alle profspelers verenigt) en de clubs. En dat allemaal onder het peterschap van onze drie ambassadeurs: Nicolas Colsaerts, Thomas Pieters en Thomas Detry.”

Aan het hoofd van het initiatief staan de beste twee Belgische coaches: Michel Vanmeerbeek en Jérôme Theunis. Met hun ervaring op het hoogste niveau proberen ze een soort road book naar de top te schrijven. “De overdracht van ervaring is essentieel”, zegt Michel Vanmeerbeek. “Toen Thomas Pieters en Thomas Detry in het profcircuit stapten, konden ze rekenen op de raad van Nicolas Colsaerts, die een beetje de rol van grote broer op zich nam. Zo konden ze makkelijker de juiste keuzes maken en sommige fouten vermijden. Die instelling willen we stimuleren: dat de ervaren spelers de jongeren helpen. De clubs staan op de eerste rij met hun jonge talenten. De golflessen die worden gegeven aan een kind van acht jaar moeten zijn samengesteld met al onze kennis en ervaring”, legt de trainer van Nicolas Colsaerts uit.

Het is dus de bedoeling een soort opleiding door alle leeftijden heen op te starten, zoals in de tennissport. Zodat de toekomstige topspelers snel kunnen worden opgespoord, om ze dan op de juiste manier te begeleiden. “Het internationale niveau in de golfsport is heel hoog”, vervolgt Vanmeerbeek. “Proftoernooien worden gewonnen door almaar jongere spelers. Die toppers worden ook op een almaar intensievere manier voorbereid op het grote werk, zowel fysiek als technisch. Als een land als België zijn belangrijke plaats op de wereldkaart wil behouden, moeten we daar ook inspanningen voor doen. Het is allemaal met elkaar verbonden. Hoe meer topspelers we hebben, hoe beter onze trainingstechnieken worden, en hoe groter de kans dat we toekomstige kampioenen klaarstomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content