Maak uw SMARTPHONE nog SLIMMER

Roel Van Espen medewerker Trends

Smartphones zijn gesofisticeerde gsm’s, die steeds populairder worden. Met extra software kunt u hem nog slimmer maken.

Een smartphone combineert eigenlijk een gsm met een pda. U kunt er dus niet alleen mee bellen en sms’en, maar ook surfen op het internet, e-mailen en uw agenda beheren. De prijs van een smartphone kan oplopen tot 900 euro. U vindt ze echter ook voor minder dan 200 euro. Weliswaar met minder mogelijkheden, maar met wat handige software kunt u ze gevoelig uitbreiden.

Zo is er bijvoorbeeld het programma Facade, waarmee u het startscherm van uw smartphone overzichtelijker maakt. U ziet in een oogopslag uw meest recente afspraken en taken, dankzij twee aparte, direct toegankelijke tabs. Bovendien laat Facade u uw favoriete programma’s opstarten met één klik op het startscherm. Daarnaast krijgt u er nog enkele indicatoren bij, die de status van de batterij en het geheugen weergeven.

Overweeg ook Agenda One: een eenvoudig pakket dat focust op agenda- en contactenbeheer. Leuk is bijvoorbeeld dat u foto’s van contactpersonen kunt toevoegen. Maar vooral handig vinden wij de filterfunctie: hiermee kunt u privé-afspraken verbergen tijdens de werkuren en omgekeerd. Krachtiger is Papyrus: een programma dat uw smartphone omvormt tot een krachtige timemanager. Het agendabeheer is namelijk een stuk intuïtiever opgevat dan bij de standaard kalender- en takenfuncties. Afspraken, taken en contactpersonen invoeren en bekijken kan veel makkelijker, en u krijgt er een handig dag-, week- en maandoverzicht met alarmfunctie bij.

Dicteerapparaat

Uw smartphone heeft wellicht een voice memo. Als u hem wilt ombouwen tot een heus dicteerapparaat, kan mVoice u helpen. Met dit stukje software kunt u namelijk spraaknotities en zelfs telefoongesprekken opnemen. Hierbij kan de gewenste geluidskwaliteit ingesteld worden. U kunt de opnames nadien opnieuw beluisteren en – via een USB-kabel of e-mail – doorsturen naar uw computer. Wel jammer dat mVoice niet het efficiënte mp3-formaat gebruikt, maar wel (weliswaar gecomprimeerde) wav-bestanden. Op dat vlak scoort Vito AudioNotes beter. Dat programma heeft dezelfde mogelijkheden als mVoice, maar hier hebt u de keuze uit mp3- en wav-formaten (u kunt kiezen tussen zes verschillende geluidskwaliteitniveaus).

We vermelden in deze context ook PocketMusic: handige software om de mp3-collectie op uw smartphone te beheren en af te spelen. U krijgt er onder meer een goede playlist editor met tienbandsequalizer en presets bij. PocketMusic ondersteunt verschillende audioformaten. Bijzonder leuk zijn de alarmfunctie (wakker worden met uw favoriete muziek) en het feit dat de muziek automatisch onderbroken wordt bij een binnenkomend gesprek.

Skypen

Wellicht kent u Skype, de dienst waarmee u gratis of erg goedkoop via het internet kunt telefoneren. Er bestaat ook een Skype-applicatie voor smartphones, weliswaar nog in betaversie. Handig is – als er zowel een wifi als 3G voorhanden is – dat er automatisch gekozen wordt voor de goedkopere wifiverbinding.

Tot slot nog even dit: een smartphone werkt – net als een computer – met een besturingssysteem. Er bestaan echter verschillende systemen: Symbian, Windows Mobile, Palm, Linux… Voor u zich bepaalde software aanschaft, gaat u best na of die wel compatibel is met het besturingssysteem van uw smart- phone. Want sommige programma’s werken alleen op één bepaald systeem. Skype bijvoorbeeld draait voorlopig enkel op Windows Mobile.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content