Limburgse glasverwerker met groen imago

Roel Van Espen Medewerker van Trends

GRL Glasrecycling heeft een innovatief procedé ontwikkeld voor een efficiëntere verwerking van glasafval. De nodige energie wordt opgewekt op basis van palmolie. Daardoor is de installatie CO2-neutraal.

De glasafvalverwerker GRL Glasrecycling uit Lummen besteedt een vijfde van zijn omzet aan innovatieve investeringen. Dat is volgens topman Raf Vanswartenbrouck noodzakelijk om concurrentieel te blijven. “Onze nieuwe droogwasinstallatie is daar een goed voorbeeld van”, zegt hij. “Ze maakt gebruik van een uniek procedé waarbij de scherven met hete lucht worden gereinigd. Dat is een stuk efficiënter en beter dan de traditionele technieken, waardoor we onze concurrenten een stapje voor blijven.”

“Onze klanten stellen erg hoge kwaliteitseisen. Er mogen absoluut geen stukjes steen of metaal te vinden zijn in de door ons aangeleverde grondstoffen. Door het droogwassen van de glasscherven kunnen we een hogere zuiverheid garanderen. Extra camera’s sporen bovendien eventuele vervuiling alsnog op. Een zuiver eindproduct biedt onze klanten de mogelijkheid het bij de verwerking tegen een lagere temperatuur te smelten. Ze hebben dus minder energie nodig, en dat komt het milieu ten goede.”

GRL heeft er ruim een jaar over gedaan om de nieuwe droogwasinstallatie te installeren. De ontwikkeling en de implementatie van de innovatieve technologie kostten GRL een miljoen euro. “Om de warme lucht en elektriciteit op te wekken, hebben we geïnvesteerd in een warmtekrachtkoppelingsinstallatie met een capaciteit van 850 kilowatt”, meldt Vanswartenbrouck. “Daarmee kunnen we in onze eigen energiebehoefte voorzien. Als brandstof gebruiken we palmolie. Daardoor is GRL de eerste onderneming in de sector die CO2-neutraal opereert. De CO2 die vrijkomt, is namelijk al enkele maanden voordien opgenomen door de plant zelf.”

Familiebedrijf

GRL Glasrecycling is in 1980 opgericht door Michel Vanswartenbrouck vanuit de familiale transportonderneming die zijn grootvader Georges in 1933 had gesticht. Het bedrijf verwerkt glasafval tot een nieuwe grondstof die door glasproducenten over de hele wereld gebruikt wordt. GRL is een familiebedrijf gebleven. De aandelen zijn voor honderd procent in handen van de familie. Raf Vanswartenbrouck wordt aan de top bijgestaan door zijn broer Steve, die financieel directeur is.

Het bedrijf heeft drie filialen in Duitsland en stelt 160 mensen tewerk, van wie 45 in Lummen. Samen met de Duitse zusterbedrijven genereert GRL jaarlijks 25 miljoen euro omzet. De Belgische vestiging is dit jaar goed voor 8 miljoen euro. In eigen land heeft GRL weinig klanten. Nederland is een grote afnemer, maar het bedrijf verscheept ook heel wat gereinigd glas naar andere continenten.

ROEL VAN ESPEN

“We voorzien in onze eigen energiebehoefte”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content