LEVEN VAN HET AFVAL VAN ANDEREN

Roel Van Espen medewerker Trends

Gebroken koekjes, snijranden van taartbodems, of pralines met een verkeerde vorm. Trotec uit Veurne geeft ze een tweede leven en verwerkt het afval van andere voedingsproducenten tot grondstof voor dierenvoeding.

Vlaanderen telt 3800 ondernemingen in de voedingsindustrie. Hun gezamenlijke productieactiviteiten leiden tot een aanzienlijke hoeveelheid bijproducten. Al bijna dertig jaar worden die gedeeltelijk ingezameld door Trotec, die ze verwerkt tot een basisstof voor dierenvoeding. De actieradius beperkt zich niet tot Vlaanderen, maar strekt zich uit over de hele Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De verwerkingseenheid in Veurne ligt centraal op de Belgisch-Franse grens, maar Trotec heeft in Frankrijk ook drie afzonderlijke inzamelpunten. Het bedrijf werkt ook aan een nieuwe verwerkingseenheid in het land, en dat verklaart het bedrijfsverlies in het jongste boekjaar.

“We verwerken de bijproducten van een driehonderdtal ondernemingen”, zegt bestuurder en referentieaandeelhouder Sigrid Pauwelyn. “Samen zijn ze goed voor 145.000 ton per jaar, en jaarlijks komt er twintig procent bij. Voorbeelden zijn gebroken koekjes, snijranden van taartbodems en pralines met een verkeerde vorm. Ze worden verwerkt tot één standaardproduct met een stabiele samenstelling.” Zowel het productieproces als de ondersteunende activiteiten worden voortdurend geoptimaliseerd. Bij gebrek aan standaardmachines werd vijf jaar geleden bijvoorbeeld een innovatieve drooginstallatie in eigen huis ontwikkeld. De hoge ontwikkelings- en opstartkosten leidden initieel tot negatieve balansresultaten, maar vandaag maakt dit apparaat het verschil.

Bij de ontwikkeling van zijn verwerkingsinstallaties hecht Trotec veel belang aan wetgeving en kwaliteitszorg. Daarom wordt nauw samengewerkt met instanties zoals het FAVV en OVAM. “We kunnen een ruim gamma aan bijproducten verwerken. Door de recyclage en opwaardering werken we mee aan het opnieuw integreren van ingrediënten in de voedselketen.”

Meer verwerking, minder import

“Actuele topics zoals klimaatwijziging en aangroei van de wereldbevolking dwingen de maatschappij tot een optimale inzameling en verwerking van bijproducten. Dat gebeurt bij Trotec op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier, dankzij het innovatieve verwerkingsproces in combinatie met eigen energieopwekking en warmterecuperatie.” De verwerking van lokale bijproducten tot dierenvoeding reduceert ook gevoelig de import van traditionele mengvoedergrondstoffen. Ook grote oppervlaktes aan landbouwgrond kunnen nu vrijgehouden worden voor andere teelten en toepassingen.

ROEL VAN ESPEN

Jaarlijks groeit de afvalverwerking bij Trotec met een vijfde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content