Lenen is een werkwoord

De rentetarieven van autokredieten verschillen sterk van bank tot bank. Het is dus verstandig de concurrentie te laten spelen als u wilt lenen om een wagen te kopen. Met uw bankier kunt u altijd onderhandelen over de rentevoet van een krediet.

Een nieuwe auto kiezen is niet gemakkelijk, een goede financiering vinden al evenmin. De rentetarieven van leningen verschillen sterk van instelling tot instelling. Voordat u een kredietovereenkomst afsluit, doet u er dus verstandig aan de tarieven met elkaar te vergelijken. U hoeft daarvoor niet alle bankkantoren in uw buurt af te struinen, u kunt ook terecht op de websites www.autoleningvergelijken.be en www.bankshopper.be, die een betrouwbaar overzicht van het aanbod geven. Toch is het raadzaam de rentevoeten en de maandelijkse aflossingen te controleren bij de financiële instelling voordat u een kredietaanvraag indient, want de tarieven kunnen intussen zijn aangepast. Op de website van Bankshopper staat de datum van de recentste update altijd duidelijk vermeld.

Een alternatief is dat u een beroep doet op een makelaar. Hij kan u koppelen aan de kredietinstelling waar u, op basis van uw profiel, de meeste kans maakt op een lening tegen de beste voorwaarden. Hij volgt uw kredietaanvraag ook op.

Kort krediet, goedkoop krediet

Het is belangrijk te weten dat u altijd met uw bankier kunt onderhandelen over de rentevoet van een krediet. Laat altijd de concurrentie spelen. Raadpleeg de vergelijkingssites en ga naar de bank die de beste voorwaarden biedt om een offerte te vragen. Stap daarna eventueel naar uw eigen bankier, met de vraag of hij dat aanbod minstens kan evenaren. Ga altijd uit van het jaarlijkse kostenpercentage. Dat omvat alle kosten van een lening en is daarom het beste uitgangspunt om tarieven met elkaar te vergelijken.

Vermijd een krediet te vragen voor het volledige aankoopbedrag van de wagen. Het is raadzaam minstens 10 à 20 procent van het geleende bedrag met eigen middelen te betalen. Zo bewijst u aan uw bankier dat u kunt sparen en dat u uw financiën op een gezonde manier kunt beheren. Zo kunt u hem er gemakkelijker van overtuigen om zijn tarief te verlagen.

Om de kosten van uw lening te drukken, doet u er goed aan de terugbetalingstermijn zo kort mogelijk te houden. Zorg er echter voor dat u voldoende financiële ademruimte overhoudt. Lukt dat mogelijk niet, dan kunt u de looptijd het beste iets verlengen, zodat u lagere maandelijkse aflossingen betaalt. De lening wordt dan wel duurder, maar dat is beter dan hoge boetes voor achterstallige betalingen af te dragen.

Een lening voor een tweedehandswagen die meer dan twee jaar oud is, is duurder dan een krediet voor een nieuwe wagen of een jongere tweedehandsauto. Bij bepaalde financiële instellingen kan het tarief zelfs dubbel zo hoog zijn.

Bedrag en looptijd

De tarieven variëren naargelang van het geleende bedrag en de looptijd van het krediet. Zo bedraagt het beste tarief voor een krediet van 15.000 euro over 60 maanden 2,65 procent, wat neerkomt op een maandelijkse aflossing van 266,99 euro (tarief geldig op 14 januari). De totale kosten van die lening bedragen dus 16.019,40 euro.

In de tabel geven we een overzicht van de tarieven en de maandelijkse aflossingen bij elf instellingen voor een lening van 10.000 euro over 48 maanden voor de aankoop een nieuwe wagen.

KARINE HUET

Het jaarlijkse kostenpercentage omvat alle kosten van een lening. Het is daarom het beste uitgangspunt om tarieven met elkaar te vergelijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content