Le Shanghai

Een Chinees van topklasse boven een Luikse winkelgalerij.

Nu de wereld aan onze voeten ligt, is exotisch tafelen populairder dan ooit. Italiaans, Thais, Japans of Chinees… het kan allemaal.

De eerste Aziatische koks die in België vaste voet aan de grond zetten, waren de Chinezen. Een van de pioniers was de familie Pai, die in 1963 het Chinese restaurant Le Shanghai aan de Luikse opera opende. De woks verhuisden in 1979 naar de Place Cathedrale. Daar werd, op de eerste verdieping van een appartementsblok aan de voet van de kathedraal en boven een winkelgalerij, een ruim bemeten restaurant ingericht.

Zoon Pin Chou is de huidige baas en echtgenote Aimei Chen heeft de leiding over de keuken. In de eetzaal wordt de bezoeker met respect behandeld. Le Shanghai is dan ook geliefd bij jong en oud, arm en rijk. U kunt er goedkoop eten, met een driegangenlunch voor 13,50 euro, of kiezen voor het degustatiemenu van zeven gangen met kreeft, sint-jakobsschelpdieren en zeeduivel (46,50 euro).

Voor wijnliefhebbers wacht een voorraad van maar liefst 40.000 flesjes. Die wijnkaart is, zeker voor een Chinees restaurant, uniek en behaalde in 1996 de ‘nationale prijs voor beste wijnkaart’.

Wij kwamen op een doordeweekse avond, beklommen de trap in de winkelgalerij en troffen achter een glazen deur een deftig en klassiek ingerichte eetzaal met gelakt hout tegen de muur en hanglampen met rode kwasten aan. Het personeel is vriendelijk en goed opgeleid. Het wijnboek geeft advies: een rode bordeaux bij gelakte eend, een jonge bourgogne bij eend met sinaasappel, een elzaswijn bij gestoomde vis met gember enzovoort.

Wij kozen het ‘menu du gourmet’ met keuze (23,50 per persoon) en lieten de sommelier de wijn kiezen. Het werd een Cairanne de L’Oratoire, St. Martin Prestige: een heerlijke Côte du Rhône Villages 2001, die tot de laatste druppel wist te behagen (32 euro). Na een Chinees glibbersoepje met rafels krab en asperge kregen we een assortiment voorgerechten: gefrituurde ravioli met zoetzure saus, gelakte kwartel en gefrituurde scampi met… mayonaise. Als entremets verscheen een frisse salade van sojascheuten aangemaakt met… Franse vinaigrette. Als hoofdgerecht waren er kikkerbillen met ui en boontjes geparfumeerd met gember en – aan de overkant van de tafel – malse lamstongen met pijpui. Verse fruitsalade en dame blanche sloten deze royale, smakelijke maar niet altijd even authentieke Chinese maaltijd af.

Wij betaalden 86 euro voor twee voor een uitgebreide maaltijd met goede wijn in een comfortabel restaurant met bediening op niveau. Een spotprijs!

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content