Laura Ochoa grijpt de macht

De Mexicaanse Laura Ochoa (25) heeft het voor elkaar gekregen: ze is de nieuwe nummer één van de wereld.

Een ongeluk komt nooit alleen. De Zweedse Annika Sörenstam is niet alleen haar leidersplaats in de wereldhiërarchie kwijt, een nukkige rug velde haar bovendien. Ze sukkelt met een ontsteking van een tussenwervelschijf, terwijl een wervel in de nek is beschadigd. De artsen schreven platte rust voor. Haar blessures verklaren waarom Sörenstam zo slecht aan het seizoen begonnen is, sinds 1999 presteerde ze nooit zo ondermaats, maar het belet haar niet om ambitieus te blijven: eind juni wil ze opnieuw haar beste niveau halen, want dan is het tijd voor de US Open. Alwaar ze haar titel moet verdedigen.

Makkelijk zal anders zijn. Er is niet alleen die rugblessure, de Zweedse moet het bovendien opnemen tegen de onstuitbare Laura Ochoa. De jonge Mexicaanse is goed op weg om een fenomeen te worden. Ze is pas 25 en al een ster in haar land. En een idool voor de vele in Amerika wonende Latino’s. Laura Ochoa bulkt niet alleen van talent, ze is bovendien een toonbeeld van geduld en sereniteit. “Ach, ik had nog alle tijd om de nummer één van de wereld te worden,” zegt ze. “Maar toen het lukte, was dat toch wel een van de mooiste dagen van mijn leven.” Ze werd op maandag 23 april de nummer één in het internationale Rolex-klassement en was zich toen volop aan het voorbereiden op het Corona Morelia Championship, een toernooi in eigen land. “Ik ben in eigen land en kan die eerste plaats dus vieren met het Mexicaanse volk. Voor mij is dat heel belangrijk.”

Na Sörenstam is Ochoa de tweede speelster die het wereldklassement voor professionals aanvoert. De ranking bestaat slechts veertien maand en houdt rekening met de belangrijkste vijf professionele Europese Tours. De kalender overspant twee jaar en de punten van iedere speelster worden gedeeld door het aantal gespeelde toernooien. In 2006 won Ochoa zes toernooien en werd ze de tweede speelster in de geschiedenis die in een jaar tijd meer dan twee miljoen dollar (1,4 miljoen euro) bij elkaar had gespeeld. Haar gemiddelde bedroeg toen 69,24 – de vierde beste score ooit in de geschiedenis van de Amerikaanse Tour voor professionals. Dit jaar won ze al een toernooi voor haar zege in de Corona Morela, waar ze haar titel verdedigde. Haar volgende doel is uiteraard winst in een major.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content