Kovats wil Cumerio in mijnbouw

Nog vóór de rush naar Katanga onder de Kabila’s onderhandelde Mirko Kovats, de Oostenrijker die zich in de overnamestrijd rond Cumerio incontournable maakt, met Mobutu over mijnexploitatie in Katanga. Mirko Kovats, topman van de Oostenrijkse industriegroep A-Tec, zegt in een gesprek met Trends vast van plan te zijn zich verder in de koperbusiness op te werken. Hoe het straks ook moge uitdraaien met zijn blokkeringminderheid (25 % plus één aandeel) in koperverwerker Cumerio, dat in de greep zit van Norddeutsche Affinerie (NA). “Onze koperdivisie van A-Tec heeft upstream al sterk geïntegreerde activiteiten – van elektrolyse en raffinage bij Brixlegg in Oostenrijk en Slovakije tot het maken van halfafgewerkte koperproducten voor toepassingen in milieutechnologie en energieverwekking via Gindre Duchavany in Frankrijk.” Binnen de A-Tec-groep draait de koperdivisie met duizend werknemers een omzet van 750 miljoen euro. Met bijkomende lopende investeringen van 30 miljoen euro in Brixlegg, stelt Kovats dat zijn groep jaarlijks 108.000 ton geraffineerd koper op de markt zal brengen.

“Koper is een winstgevende business”, zegt Kovats, “en dat zal zo blijven, de vraag zal immers toenemen.” Hij noemt uiteraard de Chinafactor die de kopermarkt over een drietal jaar van 17 miljoen naar 20 miljoen ton zal stuwen, waarvan 5 miljoen alleen in Europa. “En de marges blijven goed, ook als de koperprijs lichtjes zou dalen” – waarin Kovats niet gelooft omdat hij geen substituten ziet voor koper. “A-Tec heeft via zijn overige divisies – machinebouw, elektrische motoren, energiecentrales en milieutechnologie – voeling met technologische evoluties en de markt. Koper zal nog lang onvervangbaar blijven.”

Mirko Kovats zou met Cumerio zeker doordringen in mijnexploitatie en “van dat uiterst performante bedrijf de spil maken van een geconsolideerde Europese kopergroep, verankerd in Brussel,” zei hij eerder in interviews. “Er liggen momenteel wereldwijd een dertig à veertig investeringsprojecten voor koperwinning ter studie. Ik zou het management van Cumerio adviseren een tiental daarvan ernstig te bekijken.”

Of hij nog altijd interesse heeft voor Katanga, de bakermat van Union Minière du Haut Katanga, waaruit Cumerio ontstaan is? “Het zal nog enkele jaren duren vooraleer de Katangese koperwinning goed op dreef komt.” Over overnamemanoeuvres tussen juniors in de Congolese koperprovincie, onder meer de poging van het Britse Camec om de hand te leggen op Katanga Mining (waarin de Belg George Forrest 24 % bezit) wil hij geen commentaar kwijt. Ook niet over Forrest.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content