KOPERS KUNNEN KIEZEN

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Kandidaat-kopers hebben veel keuze op de kleine vastgoedmarkt van Bredene. Dat vertaalt zich ook in de prijzen.

” De voorbije jaren stond er al veel te koop in Bredene, maar dit jaar breekt alle records. In onze portefeuille hebben we 50 procent meer panden dan in 2014″, zegt Matthias Maelfeyt van Astrid Immobilia. Hij voegt eraan toe dat hij het over de herverkoopmarkt heeft. Het goede nieuws voor de vastgoedmarkt in Bredene is dat de vraag ook volgt. “Maar”, zegt Maelfeyt, “het is wel een kopersmarkt. Kandidaat-kopers hebben een ruime keuze, kunnen vergelijken en dat drukt uiteraard de prijzen. Eigenaars die een realistische prijs vragen, zullen vlot verkopen.”

Voor 2014 berekende de federale overheidsdienst Economie de referentieprijs voor een appartement op 235.000 euro. Dat is 5 procent minder dan in 2013. “Dat stemt overeen met mijn ervaring”, reageert Maelfeyt. “De daling is al een tijdje bezig. Ik denk eerlijk gezegd dat het een gezonde correctie is. We zijn de jongste tien jaar verwend geweest. Het is heel snel gegaan. Even wat gas terugnemen kan geen kwaad. De meeste kopers hebben hier echt een goede investering gedaan.”

Misschien verklaart dat ook wel het ruime aanbod: mensen willen hun investering verzilveren. “Dat zou kunnen”, zegt Maelfeyt. “We zien regelmatig dat kort na de verkoop van een appartement in een residentie er nog een of twee appartementen op de markt komen. Als mensen horen voor welke prijs het appartement van de buren is verkocht, dan is dat vaak een stimulans om ook te verkopen.”

Wat mogen kandidaat-kopers verwachten voor 235.000 euro? “Daar heb je al een deftig en redelijk recent tweeslaapkamerappartement op een goede ligging voor”, antwoordt Maelfeyt.

Minder nieuwbouw

De neerwaartse druk op de appartementsprijzen in herverkoop lijkt voorlopig geen effect te hebben op de vraagprijzen van nieuwe appartementen. In vergelijking met vorig jaar noteert de Crombrugghe & Partners een prijsstijging van 2,2 procent. De nieuwbouwmarkt lijkt ook minder last te hebben van een ruim aanbod. De boomperiode van de nieuwbouw in Bredene is al even achter de rug. “Ik heb de indruk dat het gemeentebestuur na die bouwwoede de nieuwbouwactiviteit nu wat wil afremmen”, zegt David Degroote van Vastgoed Degroote. Samen met Versluys en Groep Sleuyter is Vastgoed Degroote een van de motoren achter de metamorfose van de kleine badplaats.

Met een gemiddelde vraagprijs van 2375 euro per vierkante meter is Bredene volgens de data van de Crombrugghe & Partners de goedkoopste kustgemeente voor nieuwbouw. Dat er weinig projecten op de Bredense toplocatie — het centrumgedeelte van de Kapelstraat — op de markt zijn, verklaart wellicht deels die lage prijs. Een uitzondering is het nieuwe project Aurora op een perceel dat Versluys overnam van Sleuyter. Versluys afficheert er prijzen vanaf 275.000 euro voor een tweeslaapkamerappartement met zicht op de duinen.

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content